Eldőlt: fehérek lesznek a veszprémi székesegyház falai

2022-12-01 15:07:00
A kritikusok ettől féltették a székesegyházat, a felújítást végző illetékesek szerint viszont menthetetlen volt a régi, színpompás festés.

Nyitófotón: a veszprémi székesegyház új kinézete (Forrás: Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság)

 

Az Építészfórum beszámol arról, milyen fejlemények történtek a felújítás alatt álló veszprémi székesegyház körül. A felújítást és átalakításokat régóta viták övezték: egyre több jel mutatott arra, hogy az eddig ismert színes festés eltűnik a falakról, s helyette fehér lesz a belső falak színe.

A legújabb fotók és beszámolók alapján ez is fog történni. Az Építészfórum tudósítása szerint az illetékesek a székesegyház terveiről is bővebben beszéltek. Mint mondták, a főtemplom megújítása során a „tervezők az épület ősiséget sugárzó karakteréhez illeszkedő, hagyományos és egységes belső tér kialakítását tűzték ki célul. Ehhez igazodnak az új, színes üvegablakok is.”

„A Főszékesegyház belső terének egységes stílusú megújításakor a századelős látványt vettük alapul. Ehhez igazodva készültek el a Waltherr Gida által tervezett üvegablakok stílusát visszaidéző új, színes alkotások tervei is, melyek egyike a bazilika védőszentjét, Szent Mihály arkangyalt ábrázolja majd” – emelték ki.

A székesegyház kinézete a felújítás előtt, 2022 elején (fotó: MTI)

 

A falak kapcsán a kritikusok és helyi civilek a székesegyház jól ismert, díszes és színpompás belső terét féltették a radikális megváltoztatástól. A felújítást tervező és végző illetékesek viszont nedvesedésre és sófertőzésre hivatkoztak, mondván: lényegében menthetetlenek az 1900-as évek eleji nagy átalakításkor megalkotott, majd a hetvenes években javítgatott festések.

A mostantól látható fehér szín az illetékesek szerint nem meszelést, hanem védőréteget jelent, amit a későbbiekben, valamikor a jövőben egy rekonstrukciós festés követhet majd.

Videó a bejelentésekről