Ukrajna törésponton?

2022-12-01 16:59:00
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér
Mostanra már a „békés” hétköznapokat nem a zavartalan energiaellátás, hanem a tervezett áramszünetek jelentik.

„Bár az elmúlt hetekben úgy tűnt egy átmeneti hadműveleti szünet állt be az ukrajnai háborúban, mindez csak a harcászati összkép felét mutatja. Ugyanis a heti rendszerességgel beérkező orosz rakétatámadások hullámai egyre nagyobb léptékben fejtik ki hatásukat az ukrán energetikai hálózatra. Immár Kijev sem titkolja, hogy csak idő kérdése az egységes áramhálózat összeomlása, miközben a Nyugat érdemben aligha tud e téren segíteni. Az ország a tél és a hideg beálltával egy rendkívül nehéz időszak előtt áll, amelyet nem biztos, hogy át tud vészelni.

E sorok írásakor Moszkva utoljára november 23-án támadta tömegesen az ukrán stratégiai infrastruktúrát, ám egyre több forrás szerint az elkövetkező napokban hamarosan újabb orosz művelet várható. Akárhogy is legyen, a legutolsó művelet után egy héttel annak hatásait Ukrajna még mindig nem volt képes kiheverni.

A november 29-én még Kijev mellett még Zaporozsjében, Lvovban és Dnyepropetrovszban került sor rendkívüli áramszünetekre kapacitásprobléma következtében.

Mostanra már a »békés« hétköznapokat nem az zavartalan energiaellátás, hanem a tervezett áramszünetek jelentik. A város katonai adminisztrációjának előző napi adatai alapján csak Kijevben a fogyasztók 55 százaléka esetében volt érvényben rendkívüli lekapcsolás, ami naponta hivatalosan öt – de a valóságban jóval több – órányi áramszünetet jelent. Még Gyenyisz Smigal miniszterelnök optimista becslései mellett is legalább a 20 százalékos folyamatos kapacitáskiesés tapasztalható, amely így nagyjából a város negyedét érinti folyamatosan. Ám az áramhiány a város egészére kihatással van, kezdve az akadozó – de inkább nem működő – távhő vagy vízszolgáltatással, de olyan alapvető áruk is hiánycikké kezdenek válni, mint a kenyér. Az internet- és mobilszolgáltatás szintén problémás, ám a kommunikációs csatornák működésének helyreállítását Kijev kiemelten kezeli.”

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.