„Brüsszel kémek játszótere” – körkép az EU kémproblémájáról

2022-12-01 09:55:00
„Brüsszel, mint azt szinte mindenki tudja, tele van kémekkel” – fejtette ki a Politico.

„Az EU-nak kémproblémái vannak – ezért olyan nehéz elkapni őket” címmel közölt egy elemzést a Politico a brüsszeli kémhelyzetről. Mint írták, „az orosz ellenségeskedéssel és a kínai szimatolással szemben Belgium fokozta kémelhárítási tevékenységét – 

Brüsszel azonban továbbra is a kémek játszótere maradt.”

Már az első mondattal megadták az alaphangot: Brüsszel, mint azt szinte mindenki tudja, tele van kémekkel”. Kifejtették, hogy a brüsszeli agytrösztök hálózatépítő rendezvényein mindig a bárpultnál tanyáznak, valamint mindig jelentkeznek az európai uniós sajtótájékoztatókon.

Megjegyezték, hogy az Európai Külügyi Szolgálat még 2019-ben kiadott egy figyelmeztetést, miszerint mindenkit lehallgatnak az Európai Bizottság közelében lévő bárokban és éttermekben. „Az, hogy a falaknak füle van, már régóta tény a brüsszeli életben. A kémkedés elleni harc azonban újból figyelmet kap, mivel az EU kémelhárítói az orosz ellenségeskedés, a kínai kémkedés és a nagyhatalmi geopolitika visszatérése miatt megduplázzák erőfeszítéseiket.”

Huszonhatezer kém?

Kifejtették, hogy Brüsszel nemcsak az uniós intézményeknek és a NATO-nak ad otthont, hanem mintegy 100 egyéb nemzetközi szervezetnek és 300 külföldi diplomáciai képviseletnek is. Ezek együttesen mintegy 26 000 bejegyzett diplomatát foglalkoztatnak a belga külügyminisztérium szerint – 

mindegyikük lehetséges kém,

tette hozzá a lap.

A Politico szerint egy kém számára a diplomata útlevél a végső álca. Nemcsak a legmagasabb rangú tisztviselőkkel való érintkezés és az információk feltárása tartozik a munkaköri leíráshoz, hanem a diplomatákat a bécsi egyezmény védi a büntetőeljárástól is. Belga biztonsági tisztviselők becslése szerint egyes nagykövetségeken a diplomaták 10-20 százaléka hírszerző.

„Kicsit olyan, mint a melegradar”

A Politico kifejtette a kínaiak esetét is. Olyan sok a gyanús kínai kém Brüsszelben a lap szerint, hogy egyesek ezt egyfajta viccként kezelik. „Kicsit olyan, mint a melegradar” – viccelődött egy volt uniós diplomata a kínai kémek felderítésére való alkalmasság kialakulásáról.

Nehéz megmagyarázni, de ha egyszer már tudod, könnyebb lesz”.

Hogy kezelik a belgák a kémeket?

A belga hírszerzőszolgálatok próbálják kerülni a reflektorfényt, jegyezte meg a Politco. Mint fogalmaztak, 

a lebukott kémekről talán soha sem derül ki a nagyvilág számára, hogy kémek

– mondták a biztonsági tisztviselők. A vádemelés – még ha lehetséges is lenne – olyan, mintha bombát dobnának le, mondták a biztonsági tisztviselők; ez károsítja a diplomáciai kapcsolatokat.  

Ehelyett a lebukott kémeket gyakran egyszerűen felszólítják, hogy hagyják el az országot. Ez rutinszerűen történik, a folyamat többnyire diszkréten, a nagykövetségeken keresztül zajlik. A kiutasításokat ritkán hozzák nyilvánosságra, mint például amikor 21 orosz diplomatát rúgtak ki, miután Oroszország megszállta Ukrajnát.

„Annak felismerése, hogy a kémkedés nem sci-fi, hanem kézzelfogható és valós kockázat, az első lépés, hogy megvédjük magunkat ellene” – mondta Nicolas Fierens Gevaert, a belga külügyminisztérium szóvivője.

Nyitókép: Mandiner-archív