Márciusban írtam, hogy az orosz hadsereg teljesítménye gyenge kettes

2022-12-01 11:29:00

Demkó Attila
Facebook
Azóta eltelt kilenc hónap, túl vannak az oroszok két visszavonuláson, és két kínos vereségen is.

„Még egy kiegészítés a tegnapihoz: ha jól emlékszem márciusban írtam valahol, hogy az orosz hadsereg teljesítménye gyenge kettes.

A Mandineren és máshol is egy-két olvasóm szerint töménytelen szidalmazást kaptam. Nos, kedves uraim – eltelt azóta kilenc hónap – túl vannak az oroszok két visszavonuláson, és lehet bárhogy PR-ozni, a visszavonulás nem győzelem. És van két nagyon kínos orosz vereség is, Harkiv környéke és Liman.

Ezek tények.

Az is tény, hogy nem láttunk egy darab Armatát vagy Kurganecet sem a fronton, a »Terminátor« rövid kameó után eltűnt a csataterekről (ld. alábbi videó), az »Aligátorok« negyede már az ukrán földben. Az orosz csúcstechnikának mondott eszközök tehát vagy nem jelentek meg a fronton, vagy kudarcosak.

Ami az orosz propagandát illeti: remélem már senki sem keresi a biolabort és az elfogott NATO parancsnokokat az Azovstal alatt, Enerhodarban az ukrán piszkos bombát, stb.

Persze van másik oldali propaganda is (ki lövi Enerhodart pl. ami elképesztő módon máig átmegy a nyugati médián), az oroszok holnap összeomlanak, ha nem holnap, akkor holnapután, Putyin meg beteg a lábujjától a feje tetejéig.

A cél az, hogy a propagandaháborúból kihozzuk azt, ami a lehető legközelebb van a valósághoz. Ez pedig szerintem az, hogy az orosz hadsereg teljesítménye igen gyenge – de ahhoz valószínűleg elég, hogy megtartsa a Dnyeper vonalat, Luhanszkot és ha tényleg komoly a tüzérségi lőszer probléma, esetleg bevegye Donyeck megyét. De többre nem. Ez eladható győzelemnek - de valójában stratégiai vereség, mert kapnak egy lezáratlan háborút egy bosszúéhes, 30 milliós szomszéddal ahonnan az orosz kultúra írmagját is kiirtják, hatalmas gazdasági/politikai/katonai veszteséget, technológiai szankciókat, lefoglalt javakat, stb. Miközben február 24 előtt Zelenszkij inkább a bukás, mint a következő elnöki ciklus felé haladt...

Ez a háború Oroszország (és Ukrajna) jövőjét már eljátszotta – mindegy mi a vége, stratégiai szinten vereség - és kisebb eséllyel még teljes megaláztatás is lehet belőle.

Ezt a szinte bizonyosan jövő téli offenzívák eldöntik, készül az ukrán és az orosz is.

Nem az (energetikai) szankciók fognak dönteni, hanem a katonai helyzet.

Ráadásul az oroszok nem szankcionálhatók ki a világból – kell a gáz, az urán, az olaj – és az urán esetében drága alternatíva sincs. A drága naív nyugatosoknak mondom - folyamatos az üzletelés a háttérben, nem hogy az USA és Oroszország, de időnként az oroszok és az ukránok között is. Csak Európa hiszi el, amit mond.”

Nyitókép: Mandiner-archív

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.