Pankotai Lili egyházi iskolája a bántalmazás klasszikus eszköztárát vetette be

2022-11-30 10:11:00

Perintfalvi Rita
Facebook
A sunyi megoldásoknak sokkal nagyobb keletje van.

„Pankotai Lili egyházi iskolája a bántalmazás klasszikus eszköztárát vetette be

Sajnos nem vagyok meglepődve, de azért mégis vérlázító, hogy a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanárai, mindenekelőtt Lili osztályfőnöke és igazgatója az érzelmi bántalmazásra, bűntudtakeltésre, kirekesztésre épített lassan felőrlő, lelkileg megtörő stratégiát vetette be diákja ellen, azért, hogy ne nekik kelljen kirúgniuk, hanem majd magától hagyja el az iskolát, mert nem fogja tudni elviselni a légkört. Egy egyházi iskolában nem szokás látványosan mártírt csinálni a bántalmazott áldozatokból. A sunyi megoldásoknak sokkal nagyobb keletje van.

Sajnos jól ismerem ezt az eszköztárat, mert amikor az egyházon belül érzelmileg, spirituálisan és szexuálisan bántalmazott áldozatok történeteit megismertem, ugyanezt a mintát láttam. Egy ilyen katolikus iskolában – szóljon, aki ismer kivételt! – nem megengedett a véleménynyilvánításnak olyan fokú szabadsága, amit Lili október 23-i beszédében gyakorolt. És ennek a gyökerei nagyon mélyre nyúlnak, rendszerszintűek. Ezt jól mutatja az, amikor az igazgató megkérdezte a lány összes tanárát, hogy hajlandók-e ezek után is vele együtt dolgozni és csak egyetlen egy válaszolt igennel. Én eddig nem is hallottam arról, hogy a pedagógusok szabadon eldönthetik, hogy melyik diákkal akarnak együtt dolgozni és melyikkel nem! Kérem a pedagógusokat, akik olvassák ezt a posztomat, szóljanak, ha tévedek!

Szóval én azt gondolom, hogy nem lehet azt mondani, hogy csupán Lili osztályfőnöke vagy igazgatója a gonosz – persze ők személy szerint is azok –, hanem itt az egész rendszerrel van baj. Ezek az iskolák annyira autoriter módon nevelik a diákjaikat, hogy egyszerűen nem fér bele az, hogy valaki nem hajol meg teljesen szolgai módon az elvárásrendszerük előtt. Amióta ezek az egyházi iskolák financiálisan teljesen a Fidesz kormányzattól függenek, ez a nyomás már nem csupán belülről jön, hanem kívülről is. Elképzelhetetlen az, hogy egy egyházi iskola diákja ilyen mérvű kormánykritikát gyakoroljon. Szóval most már nem csupán az ún. keresztény értékek – ez is egy rendkívül képlékeny fogalom (!) – védelme a cél, hanem a politikailag adekvát viselkedés is.”

Nyitókép: Perintfalvi Rita Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.