Erős jelzés: Von der Leyen nem utazik Budapestre a magyar helyreállítási terv szerdai elfogadásának bejelentésére

2022-11-29 18:32:00
A döntést egyelőre nem indokolták meg.

Eltér az eddigi gyakorlattól az Európai Bizottság elnöke, mivel nem utazik személyesen Budapestre a magyar helyreállítási terv szerdai elfogadásának bejelentésére – idézte a testület szóvivőjét a Szabad Európa. Az utazás elmaradásának okait nem indokolták meg, csupán annyit közöltek, hogy

a bizottság elnöke nem köteles a helyszínen megtenni a bejelentést.

Mindez azért meglepő, mert Von der Leyen eddig minden országban megjelent akkor, ha bejelentette, „pénz áll a házhoz”– tették hozzá.

A portál felidézte, 2021 júliusában már megvolt a budapesti járatra való foglalás is, az utat azonban lemondták azt követően, hogy a magyar parlament elfogadta a Brüsszel szerint a szexuális kisebbségeket súlyosan diszkrimináló törvényt.

Rendkívüli: Íme az Unió 27 „szuperfeltétele" az EU-s pénzekért

Jön a 27 szuperfeltétel, Magyarország kapja a legkeményebb előírásokat az EU-s pénzért - írta meg a Népszava meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozva. Mint írták nincs tagország, amellyel szemben olyan szigorúak lennének a vissza nem térítendő támogatásért, mint Magyarországgal szemben."

5,8 milliárd eurónyi összeg előtt nyílthat meg az út

A magyar helyreállítási terv sorsa ezt követően „összefonódott az időközben megindult jogállami feltételességi eljárással”, és most hosszas tárgyalásokat követően az EU-ban utolsóként kapja meg szerdán az Európai Bizottságtól a „zöld jelzést”.

Ezt követően a következő pénzügyminiszteri tanácsülések egyik ülésén, még december 19-e előtt a tagállamoknak is rá kell majd bólintaniuk a magyar tervre,

amely 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás felhasználása előtt nyithatja meg az utat,

ha Magyarország a számos feltétel közül mindegyiket teljesíti – ismertette a részleteket a Szabad Európa.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala