Gelencsér úr abszolút nincs képben az ukrajnai helyzettel

2022-11-29 16:22:00

Demkó Attila
Facebook
A Momentumnak nem ártana tanulnia, mert már Erdélyben és a Felvidéken is belefutottak hasonlóba.

„Elmegy a Momentum Ukrajnába – helyes! Elmondja a véleményét – és mond jó dolgokat is (Turul visszaállítása) – helyes! De a nyelvtörvény kapcsán nem ártana tájékozódniuk. Gelencsér Ferenc pártelnök úr ezt találta mondani:

»A nyelvtörvény kapcsán pedig, igazságos módon, nem kérünk többet, mint ami a lengyel kisebbségnek is jár Ukrajnában. Az ő jogaikat külön törvényben erős garanciák védik. Ilyen törvényt az ukrán parlament bármikor alkothat a magyarság védelmében is.«

Amit mond, az azt mutatja, nem tudja miről beszél – és ez rossz a Momentumnak, rossz a kárpátaljai magyaroknak és rossz Gelencsér úrnak is. A jóindulatát nem kérdőjelezem meg, de –

Nincs Ukrajnában külön törvény a lengyel kisebbségről. A nyáron elfogadtak egy törvényt az Ukrajnában tartózkodó lengyel állampolgárokról, de ebben nincs szó az ukrajnai lengyeleknek szóló nyelvi vagy más kisebbségi jogokról. Tartózkodási, munkavállalási, és egyéb nem nyelvi kedvezmények vannak benne.

Arról nem beszélve, hogy ha lenne is ilyen törvény, amit a nyelvében asszimilálódott lengyel szórványkisebbségre szabtak, az a magyarok igényeit semmiképpen nem elégítené ki, nem lenne számukra »igazságos«. A magyarok helyzete nagyon más mint a legtöbb ukrajnai kisebbségé – mert a magyar nyelv is nagyon más mint az ukrán (míg az orosz, bolgár, szlovák vagy a lengyel közeli szláv nyelv)

Mivel Gelencsér úr abszolút nincs képben az ukrajnai helyzettel, és nem egyeztetett senkivel, úgy tűnik az ukrán fél gyakorlatilag átverte, most meg mindenkinek terjeszti, hogy lám, a rendes magyarok megértik, hogy nem kell itt semmiféle kisebbségi jog, elég ez, ami van, csak a oroszbérenc Fidesz meg KMKSZ beszél itt mindenféle nyelvi jogokról. Nagyon káros ez.

A Momentumnak nem ártana tanulnia, mert már Erdélyben és a Felvidéken is belefutottak hasonlóba – simán megvezették őket, írtam is erről. Ha kilépnek a nemzetközi térbe ott már súlya van annak, amit csinálnak ezért ajánlom, figyeljenek jobban hogy kinek mit hisznek el.”

Fotó: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.