Az Index szerint „Tűzijátékkal lőtték a rendőröket Brüsszelben”, csakhogy ez nem a valóság

2022-11-28 10:45:00

Demkó Attila
Facebook
Brüsszel egy részén nem Belgium, nem Európa, hanem más államok iránt van lojalitás – a belga állam csak úszik a víz színén.

„Az Index szerint »Tűzijátékkal lőtték a rendőröket Brüsszelben.

Marokkó 2–0-ra legyőzte Belgiumot, Brüsszelben pedig túl nagy hévvel ünnepeltek a marokkói szurkolók. Autókat és rollereket gyújtogattak, a legfrissebb videók alapján pedig a rendőröket is tűzijátékkal lőtték. A belga rendőrség tájékoztatása szerint egy újságíró megsérült a tűzijátéktól.«

Csakhogy ez nem a valóság, Nem a »marokkói szurkolók« lőtték a rendőröket tüzijátékkal, hanem a Brüsszelben élő marokkóiak. Brüsszel egy részén nem Belgium, nem Európa, hanem más államok iránt van lojalitás – a belga állam csak úszik a víz színén.

A Belgiumban élő félmillió marokkói inkább Marokkóhoz lojális - és ez természetes is, a hiba nem az ő rendszerükben van. Marokkó egy ősi állam, hatalmas a kultúrájuk, építészetük fantasztikus, identitásuk mély, kötődésük szoros, a vallás szerepéről pedig ne is beszéljünk. Hogyan tudna asszimilálni egy ilyen népet a szinte nem létező, 1830-ban összekalapált Belgium, a hitet vesztett, céltalan, saját magát ostorozó európai kultúra?

Brutális zavargás tört ki Brüsszelben a Belgium-Marokkó vb-meccs után

 

A hiba annak a rendszerében van, aki azt gondolta, hogy ez működni fog. Nem fog, csak rosszabb lesz, ahogy tolódik el a demográfia, és akkor vagy jön a »Behódolás« vagy az »Allah tágas földje« hogy két kiváló könyvet ajánljak az ünnepek előtt.

Pár hete egy magas rangú ex CDU-s al vacsoráztam. Szó szerint azt mondta, hogy Magyarország egy szerencsés ország, mert nekünk nincs ez a problémánk, németként ő nagyon borúsan látja hazája jövőjét. Mellette a német védelmi minisztérium egykori államtitkára bólogatott. Mindketten ma is befolyásos emberek. 2015 óta nem kevés ilyen élményem volt, aki a biztonsági, védelmi szektorban van, az tudja micsoda kihívással küzd Nyugat-Európa.

Most persze lehet propagandistázni – mondjuk én 2005-ben, amikor a magyar belpolitikában ez kérdésként fel sem merült, megírtam, ez rendkívüli probléma Nyugat-Európa számára. Mára sokkal rosszabb lett, és a végkifejlet nem lesz szép Belgiumban, Franciaországban, Svédországban és talán Németországban sem. Aki még mindig nem látja, az vak és világtalan.”

Nyitókép: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.