Az európai keresztényüldözés a sátán dühödt reakciója - Puskás Balázs a Mandinernek

2022-11-29 06:31:57

Írta: Vágvölgyi Gergely
A keresztény erkölcsiség egyre jobban hergeli az egyébként toleranciát és a pluralitás mindenek felettiségét zászlóra tűző embereket, fogalmaz a Szent István Intézet vezető kutatója, aki szerint a relativista gondolkodás kezd egyfajta vallássá válni.

Tavaly négy keresztényt megöltek, tizennégyet bántalmaztak Európában pusztán a Krisztusba vetett hite miatt, a keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmények száma pedig meghaladta az ötezret – és ez „csak” a jéghegy csúcsa, amiről tudomásunk van. Az európai keresztényellenességet monitorozó bécsi szervezet, az OIDAC Europe (Observatory On Intolerance And Discrimination Against Christians In Europe) fenti eseteket is tartalmazó, 2021-es eseményeket összegző jelentése alapján a napokban megírtuk

aggasztó a kereszténységgel kapcsolatos közbeszéd alakulása is, különösen a fősodratú médiában.

Mint elemzésükben bemutatják, számos megdöbbentő esetet regisztráltak, amikor politikusok, közszereplők, vezető beosztású újságírók támadták az egyházakat és a híveket.

A példák között sorolják azt az esetet, amikor egy énekest azért neveztek értelmi fogyatékosnak, mert megvallotta keresztény hitét. Korábban a Mandineren is beszámoltunk arról a spanyolországi esetről, amelynek keretében egy rádiós műsorvezető az Elesettek Völgyében található bazilika felrobbantásáról ábrándozott, „lehetőleg vasárnap”. 

A téma szakértője, Puskás Balázs a Mandinernek nyilatkozva a fentiekkel kapcsolatban a trendekre hívja fel elsősorban a figyelmet. Mint mondja, az Observatory éves jelentései azt mutatják, hogy a keresztényéggel kapcsolatos negativitás erősödik és egyre többször mutatkozik meg agresszív cselekedetekben, templomok vagy más szakrális helyek megrongálásában, keresztények bántalmazásában sőt még emberéletet követelő cselekményekben is. 

Megtámadott püspök és politikus, meggyalázott templomok és keresztek - keresztényellenesség Európában

Számos keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmény történt a nyár folyamán és az elmúlt hónapokban szerte Európában. A hasonló eseményeket monitorozó Observatory On Intolerance And Discrimination Against Christians In Europe (OIDAC Europe) nevű szervezet összegző jelentése szerint továbbra is gyakoriak a keresztény templomokat érő betörések és lopások, valamint a diszkriminatív bánásmód, ahogy azoknak is szembe kell nézniük a támadásokkal, akik konzervatív-keresztény álláspontjukat fejtik ki a nyilvánosság előtt.

A jelenség hátterét elemezve a Szent István Intézet vezető kutatója rámutat: amint arra munkatársa, Nádor Zsombor a közelmúltban publikált tanulmányában is felhívta a figyelmet, „poszt-világban” élünk, hol posztmodernnek, hol poszthumanistának, hol posztkereszténynek nevezzük, amelynek egyik fontos vonása a kiábrándultság, a vallásokkal, a rendszerekkel kapcsolatos szkepszis. Ez pedig ami – teszi hozzá –

hol enervált, hol cinikus, hol pedig sajnos agresszív módon fordul a konzervatív értékrend és a kereszténység felé. 

„Az a benyomásom, mintha Európa megunta volna a kereszténységet, mintha a Krisztus hívők vallásos hevületében és a társadalom alapértékeiben való kérlelhetetlen hitében csak álszentséget, hiteltelenséget látna a mai kor embere” – fogalmaz Puskás Balázs. 

Hozzáteszi: az is látható, hogy

a többségi véleménnyel ma óhatatlanul és kérlelhetetlenül szemben álló keresztény erkölcsiség egyre jobban hergeli az egyébként toleranciát és a pluralitás mindenek felettiségét zászlóra tűző embereket. 

„A relativizmus mint társadalmi alap idea jellemzi a posztmodern embert, ami akár azt is eredményezhetné, hogy a kereszténységet mint a plurális valóság egyik elemét pontosan ugyanolyan közönnyel és magától értetődő toleranciával fogadja el mint más gondolatrendszereket, de nem így van” – hívja fel a figyelmet. 

Puskás Balázs szerint a relativista gondolkodás olyan, mintha vallássá kezdene válni, melynek vannak bizonyos dogmái (a demokrácia csak liberális lehet, a család az család, a nemek szabadon választhatók, a klímakatasztrófa elkerülhetetlen stb.), és aki ezzel ellentétes véleményt fogalmaz meg, azt megbélyegzik, arra lecsapnak a posztmodern inkvizíció őrei; az EU biztosok, a véleményformálók és a tényellenőrök.

„Nehéz megérteni, hogy honnan ez az agresszív, dühödt reakció. Hozzám Ferenc pápa válasza áll a legközelebb. A Szentatya néhány éve egy homíliájában erre a kérdésre transzcendens választ adott: a keresztények üldözése a Sátánnak a Krisztus-arc elleni dühödt reakciója” – mondja a Mandinernek Puskás Balázs. 

Az LMBTQ-lobbi feljelentette, a rendőrök letartóztatták, a magyarok kiállnak mellette

Letartóztatási parancs nélkül hatoltak be a rendőrök az otthonába, majd az engedély hiányában is letartóztatták azt az ötgyermekes angol édesanyát, aki egy konzervatív-keresztény érték- és jogvédő szervezet munkatársaként dolgozik. Caroline Farrow az életvédelem kérdései mellett rendszeresen hallatja hangját a hagyományos család melletti kiállások keretében is, amivel már számos alkalommal az LMBTQ-aktivisták dühének célpontjává vált.

 

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád