Apad a gyermekvállalási kedv Magyarországon

2022-11-28 18:01:00
A kedvezőtlen adatok mögött részben a koronavírus-járvány hullámai állhatnak.

Októberben 7361 gyerek született Magyarországon, 12%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban, ezzel folytatódott a születésszám csökkenése. Az utolsó három hónapban bő 2000-rel kevesebb volt a születésszám, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A kedvezőtlen adatok mögött részben a koronavírus-járvány hullámai állhatnak – olvasható a Portfolio cikkében.

A lap azt írja: októberben 10 808 fő vesztette életét, 8,7%-kal kevesebben, mint tavaly ilyenkor, a kedvező változásban fontos szerepe van, hogy egy éve még a koronavírus szedte az áldozatait. A természetes fogyás így az alacsony születésszám ellenére is valamivel kisebb volt (3447), mint tavaly (3501).

A születések száma igen hektikusan alakul az idén.

Az év elején nagyon visszaesett a mutató, majd magasra emelkedett, azonban az utóbbi négy hónapban újra esés figyelhető meg. A furcsa mozgásban szerepet játszhatnak a koronavírus-jávány hullámai, ami hónapokkal eltolhatta a gyerekvállalást a családokban. 

Még nem biztos, hogy tartós a jelenség

2021 novembere és 2022 októbere között a teljes termékenységi arányszám 1 nőre becsült értéke 1,53 volt a megelőző 12 hónapra számított 1,58-hoz képest. Vagyis látszik, hogy

nem a szülőképes korú nők számának apadása okozza a visszaesést, hanem a gyerekvállalási kedv csökkenése.

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy tartós jelenségről van szó, amikor a járványhullámok okozta cikkcakkok eltűnnek, akkor lesz érdemes a tendenciáról mérleget vonni.

Nyitókép: Pixabay