NoÁr kikotyogta: tényleg nemzetközi tankönyvekből szervezik az ellenállást Magyarországon

2022-11-25 13:50:00
A színész-aktivista maga részletezte, hogy milyen nemzetközi forrásokból dolgoznak a hazai ellenállók.

A magyar jobboldalon több alkalommal is részletesen foglalkoztak azzal, hogy az elmúlt évtized hazai ellenzéki mozgalmaiban milyen mintákat, sémákat, akár aktivista tankönyvekből származó, szó szerinti útmutatásokat követtek és követnek a szervezők.

A Mandiner hasábjain is bemutattuk már évekkel korábban, hogy

Szrgya Popovics szerb aktivista útmutatásai egyértelműen kimutathatók a hazai ellenzék tevékenységében,

különösen a pártokon kívüli aktivista körökben.

Idéztük már a neves amerikai baloldali aktivista-professzor, Saul Alinsky pontokba szedett receptjeit is a sikeres mozgalomépítéshez.

Békés Márton történész pár nappal ezelőtt mutatta be cikkében Popovics, illetve Gene Sharp hatását a hazai aktivistákra.

Most pedig az történt, hogy a legújabb mozgalmár nemzedék arca, Molnár noÁr Áron maga mondta el szóról szóra a 444-nek adott interjúban, hogy

valóban pontosan ezekből az iránymutatásokból, tankönyvekből veszik mozgalmaik és akcióik szervezését.

„Én iszonyú boldog lennék, ha úgy tudnánk működni, mint az Otpor. Ez Srda Popovicnak volt a mozgalma, ami Milosevic rémuralmát döntötte meg Szerbiában. Az a mozgalom és egy koncerttel indult, és ők is kábé egy szalvétára skiccelték föl a logójukká vált öklöt. Nálunk effektíve pont ugyanez történt, jelent is meg nálatok cikk erről, hogy Horgas Péterrel hogyan találtuk ki egy kávézóban a felkiáltójelet, a közös kiállás szimbólumát” – részletezte az interjúban noÁr.

Ott aztán egy nagyon tudatos építkezés történt, de kihagyták például Gene Sharp leírásait, amiben elmondja, hogyan néz ki egy mozgalom stratégiai felépítése. Szóval itt vannak a minták, csak ez tényleg van-e olyan anyagi forrásunk, amiből tovább tudunk lépni... – tette hozzá a színész-aktivista.

 

Nyitókép: MTI/Mónus Márton