Ruhadarab úgy még nem akasztotta ki a világot, mint Orbán Viktor sálja – mutatjuk a reakciókat!

2022-11-23 14:52:18
Írta: Varga Mátyás
1862-es földgömb, nevetés a horvátoktól, felháborodás a románoktól, Freund pedig hozta a tőle megszokottat. Útmutatónk és „történelmi áttekintőnk” a sál-gate kapcsán!

Érdekes dolog esett meg a kül- és belpolitika porondján: mindenki beindult egy sáltól. Mindenki meglátta a lehetőséget abban, hogy valami szépet s jót írjon a magyar miniszterelnökről. Kis túlzással kijelenthető, hogy ruhadarab így még nem akasztotta ki a világot. (Igen, talán még Justin Trudeau kanadai kormányfő „zoknidiplomáciáján” is túlmutatott az Orbán Viktor sáljára adott reakciócunami.)

Komoly ügyek helyett zoknidiplomácia - a liberális Trudeau új elemet hozott a politikusi öltözködésbe

De pontosan mi is történt itt? Kik háborodtak fel ennyire? Miért fontos egy sál? 

Kezdjük az elején...

Dzsudzsák Balázs válogatott labdarúgónk november 20-án a magyar-görög barátságos focimeccsen befejezte a válogatott pályafutását a 109. válogatott mérkőzésével. A meccsen Kalmár Zsolt utolsó pillanatban rúgott szabadrúgásgóljával 2-1-es győzelmet aratott a magyar nemzeti tizenegy.

„Be***ssza, figyeld!"- így rúgta be a győztes gólt Kalmár az utolsó pillanatban!

Gyönyörű!

A 109. mérkőzés után a futballista találkozott Orbán Viktorral, ugyanis a miniszterelnök személyesen gratulált a játékosnak. Na, itt volt minden botrány origója, ugyanis a miniszterelnök olyan szurkolói sállal a nyakában gratulált a búcsúzó Dzsudzsáknak, amelyen Nagy-Magyarország képe volt látható.

Így búcsúzott a magyar kormányfő Dzsudzsák Balázstól (videó)

Ennyi elég is volt a „nemzetközi botrányhoz”, ami végül aztán a szlovák-osztrák-ukrán nagykövetségtől Hont Andráson keresztül a Politico hasábjaiig terjedt. Talán vendégszerzőnk, Zsigmond Barna Pál fogalmazta meg a legjobban az eset kvintesszenciáját:

Divat lett időről időre felháborodni és tiltakozni a történelmi Magyarország körvonalait ábrázoló alakzatok felbukkanása kapcsán, pláne akkor, ha az Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos.”

Elsőként Daniel Freund reagált: a német liberális-zöldpárti EP-képviselő fixációja Magyarországgal önmagában is megér egy misét, amivel kapcsolatban ide kattintva olvashat többet. Egy szó mint száz, Freund ismét Freund volt, s a Twitter-oldalán kifejtette, hogy „Magyarország miniszterelnöke – Nagy-Magyarország térképével ellátott sálat visel. 

Milyen megnyugtató ez Magyarország szomszédai számára”.

A képviselő egyből meg is kapta a választ Bayer Zsolttól; ahogy a publicista írta, „arra voltam kíváncsi még reggel, vajon a mi kos elmebetegünk, ez a Daniel Freund a »német« zöldektől kommentálja-e, hogy Essenben ismét zsidókra támadtak, vagy ír valamit a magyarországi antiszemitizmusról. Nos, itt a válasz. Zöld (vörös) Dani ugyan a saját ügyeikkel nem foglalkozott, de velünk igen. Most a miniszterelnök szurkolói sáljával volt baja.

Dani, te helyből vagy ilyen ócska, szar alak, vagy fizetnek neked ezért?”

Az első külügy, a román külügy...

Freund után/mellett/közben a román külügynek se jött be a kormányfő sálja. Amint azt a Transtelex megírta, a bukaresti külügy rosszallását fejezte ki Magyarország bukaresti nagykövetének, miután észrevették a Nagy-Magyarországot a miniszterelnök szurkolói sálján. A románok elfogadhatatlannak tartják a „revizionista megnyilvánulás bármilyen formáját, ugyanis az szerintük ellentétes a valósággal” – tették hozzá.

A legracionálisabb a horvát államfő volt: ő nem akar sálakkal bíbelődni

Ahogy szépen lassan kezdtek jönni a külföldi reakciók a „sál-gate”-re, úgy efutottak be a meglepőbbnél meglepőbb nyilatkozatok. Mégis, a legracionálisabb talán a horvát miniszterelnök volt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő kifejtette:

nem akar senki sáljával foglalkozni.

Mint mondta, „ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció”.

Zoran Milanovic horvát államfő – akit nemrég a magyar miniszterelnökkel kedélyesen vacsorázva kapták lencsevégre – kijelentette: hivatalosan Zágrábnak nem kellene reagálnia erre a lépésre.

Ezen csak nevetni tudok. A szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb”

– mondta.

Spiegel: Orbán provokál

A német lap egyenest leszögezte: Orbán a Nagy-Magyarországot ábrázoló sállal provokált. Hozzátették, a magyar miniszterelnök „2020-ban egy olyan földgömbről posztolt fotót, amelyen a magyar királyság határai is látszottak. Az ügy különösen Horvátországban és Romániában váltott ki ingerültséget”.

A nagy múltú sajtóorgánumot, úgy tűnik, nem nagyon zavarta az a tény, hogy a szóban forgó földgömb egy 1862-ben készült darab hasonmása, így aztán egészen természetes, hogy az akkori geopolitikai állapotokat tükrözi.
A Perczel László által készített Perczel-glóbusz hasonmása, amely a felháborodást okozta. <br>Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A román sajtó így kesergett

„Orbán annektálta Erdélyt” – szögezte le az Adevarul újságírója az esetről szóló beszámolójában. A szerző szerint a Nagy-Magyarország „a magyar revizionizmus” szimbóluma, azt pedig „gyakran használják magyar tisztviselők Budapesten”.

Ezen a ponton már Orbán se tudta szó nélkül hagyni a dolgot...

Orbán Viktor ezután a Facebook-oldalán üzent a sálját kritizálóknak: 

A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs.

A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”

Megadja Gábor is véleményezte az esetet közben, mint írta: „a haladó éttermiség és eltartott kisujjú igazikonzervatív kobzosaik versenyt vinnyognak a »szomszédos országok érzékenysége« miatt. De hiszen tőlük azt tudjuk, hogy Ukrajna és Románia már rég elhúzott mellettünk, a seggüket nézzük, le vagyunk maradva. Akkor hadd maradjon már meg a hamarosan most már úgyis biztosan bukó Orbánnak, hogy ilyen sálat viseljen nagy nyomorában.

A történelem is véges erőforrás sajnos, van, akinek jut, és van, akinek nem.”

Nade mit mondtak az ukránok?

A legélesebben Ukrajna háborodott felOleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Facebookon azt írta, „a revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez”, ezért várják „a magyar fél hivatalos bocsánatkérését, és a kiállást Ukrajna területi integritása mellett”. Emellett közölte, bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet.

Igen. Bekérették az ukránok a kijevi magyar nagykövetet a sál miatt.

Közben a legérzelmesebb választ talán Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter szolgáltatta a Facebook-oldalán. Kifejtette, hogy „aki jól ismer, tudja, hogy nem volt, és hosszú időn át nem is nagyon lesz olyan külügyminiszterünk, aki ilyen pozitívan állna hozzá uherszkói [történelmi Magyarország – a szerk.] örökségünkhöz és közös történelmünkhöz. Amivel gondom van, és nem is restellem ezt kimondani, az az, ahogy szomszédunk kormánya viselkedik” – írta.

Leszögezte, nincs helye a szlovák-magyar kapcsolatban az irredentizmusnak és a revizionizmusnak.

Hont is megszólalt, mondandóját menten mindenki figyelmébe ajánlotta

A diplomáciai viharban Hont András publicista is megszólalt. Egészen pontosan egy Bibó-idézetet szánt az összes félnek„Egy olyan világban, amelyben egy nemzetnek legaggasztóbb és legszorongatóbb kérdése az, hogy milyen területeket félt, vagy milyen területeket követel, bekövetkezik az az állapot, hogy a nemzet prosperitását elsősorban a területi státussal hozzák kapcsolatba:

az emberek nemzeti büszkeségük vagy nemzeti vágyaik teljességét úgy elevenítik meg, hogy megrajzolják a való vagy leendő állapot térképét, s azt mindenütt szemük elé rakják.

Ez a szemlélet mélyen antidemokratikus” – idézte A kelet-európai kisállamok nyomorúsága című könyv sorait.

Perintfalvi figyelmét se kerülte el az eset...

„Szóval akkor most Orbán Viktor megüzente a hazai foci-ultráknak, hogy ő is közéjük tartozik?” – tette fel a kérdést Perintfalvi Rita katolikus teológus a Facebook-oldalán. Kifejtette, 

a következő lépés bizonyára az lesz, hogy letépi magáról az adófizetőktől ellopott pénzen vásárolt drága ingét és zakóját”.

Hozzátette, „szóval én már várom, hogy petárdával vagy lángoló vörös görögtűzzel a kezében, ösztönszerűen kitörő, állatias ordítását nem visszafojtva, hanem végre szabadjára engedve jelenjen meg legközelebb egy ilyen meccsen.”

Az osztrákok értesítős kedvükben voltak

A bécsi külügy megüzente: szólnak a magyaroknak a fejleményről, hogy száz éve megszűnt a királyságuk. Mint fogalmaztak, „a történelmi térképekre való gyors pillantással bizonyítást nyertek az eredeti sejtések, miszerint Transzlajtánia (a Magyar Királyság) megszűnt létezni úgy száz évvel ezelőtt. Értesíteni fogjuk magyar szomszédainkat erről a fejleményről
a lehető leghamarabbi alkalommal”.

A Főtér.ro publicistája, Jean St'ay feltette a költői kérdést:

Egy sál, két sál, hány sál?”.

Mint írta, nem érti, miért kell az ilyen sálakra rögtön fekete epét öklendezni. „Nevessünk egyet, aztán foglalkozzunk a jószomszédi viszony ápolásával. A szimbólumokat meg hagyjuk békén élni. Ez lehetne ennek a (rém amatőr szabó módjára) keresztül-kasul szabdalt térségnek a szlogenje is. Így talán jobb szomszédok is lehetnénk.” – írta.

Röviden megjegyzem...

Bár közel mindenki kiakadt, a szlovákok felháborodása érthetetlen, hiszen a minisztériumukban is Nagy-Magyarország térkép lógott még nem is olyan rég. Peter Kazimír jelenlegi szlovák jegybankelnökkel, volt külügyminiszterrel készített interjút a DennikN, ahol a nyitóképen jól láthatóan, a tárcavezető irodája falán 

egy Nagy-Magyarország térkép virított.

A szlovák sajtó a héten rögtön el is kezdett pletykálni, hogy csak Photoshop az egész, a vitát végül a fotót készítő Tomás Benedikovic állította le: eredeti a fotó, nincs szerkesztve.

Mindeközben

Három, az esethez kapcsolódó hírt ajánlanánk még a szíves olvasó számára: Trianonos lövöldözős játék készül „Revans” címmel, a német köztévé kommentátora szivárványos szettben közvetített Katarból, miközben a FIFA gyakorlatilag betiltotta a katari vb-n a szivárványos karszalagokat, és „Allah! Allah!” felkiáltásokkal éltette a második szaúdi gólt az arab kommentátor.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala