Latin bajra magyar orvosság?

2022-11-23 13:23:00

Farkas Vajk
Soha nem látott mértékű érdeklődés tapasztalható a latin-amerikai térségben is a magyar jobboldal és eredményei iránt: inspirációt látnak benne, és erőt akarnak belőle meríteni.

Kísértet járja be Latin-Amerikát, a kommunizmus kísértete – így is jellemezhetők az utóbbi évek politikai mozgásai, választási eredményei az amerikai kontinens spanyol és portugál nyelvű országaiban. Az ingamozgást megszokhattuk: hol jobbra, hol balra leng ki attól függően, hogy mely oldalhoz tartozó erők dominálják a térség kormányait. Így van ez most is, két sajátossággal.

Egyrészt ennyire még sosem lengett ki balra a latin-amerikai inga. A 2022-es választások után alig maradt olyan ország a térségben, amelyet ne a São Paulo-i Fórumhoz, ehhez a sajátos, drogkartellekkel is összeköttetésben lévő „baloldali internacio­náléhoz” tartozó politikai erő irányítson. Kolumbiában most először választottak nem jobboldali elnököt, és Brazíliában is vissza tudott térni a hatalomba – igaz, hajszálnyi győzelem után – Lula da Silva, a latin újbaloldal hírhedt figurája. Pedig az intézményi környezet is más.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés