Donyecki települést foglalt el az orosz hadsereg – közölte az katonai szóvivő

2022-10-06 18:29:00
Igor Konasenov azt is bejelentette: Herszonban visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit.

Az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Zajceve települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit – közölte Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A Meduza ellenzéki hírportál összefoglalója szerint az ukrán erők az egész fronton támadnak, és Bahmut iránya az egyetlen – itt található Zajceve község is – ahol az orosz erők megőrizték a kezdeményezést. Az RBK gazdasági lap szerint az orosz védelmi tárca

legutóbb szeptember 7-én tett bejelentést lakott település elfoglalásáról, a Bahmuttól délkeletre fekvő Kodema esetében.    

Konasenkov szerint a Harkiv megyei Kupjanszk irányából három ukrán taktikai zászlóalj-csoport sikertelenül támadást kísérelt meg Persotravneve, Kiszlivka és Beresztove felé, ami több mint 120 katona, öt harckocsi, 12 páncélozott harcjármű és 14 jármű elvesztésével járt. Ugyanebben a régióban az orosz tüzérség Petrovszke közelében megsemmisített két, összesen 25 tagú ukrán diverzáns- és felderítő csoportot és két nagykaliberű gépfegyverekkel felszerelt kisteherautót.    

„Tovább stabilizálódik” a helyzet

A tábornok közölte, hogy Zajceve orosz bevételénél az ukrán 58. gépesített lövész- és a 128. hegyi rohamdandár több mint 120 katonát veszített, Novij Komarnál pedig légicsapások megölték az 56. gépesített lövészdandár mintegy hatvan katonáját, elpusztítva két tankot és öt gépjárművet is. Mint mondta, az ukrán erők a donyecki régióban lévő Limannál nem hajtottak végre aktív harci cselekményt. Gyenyisz Pusilin, a régió vezetője Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a térségben az ukrán erők által visszafoglalt Limannál a legnehezebb a helyzet, de mindenütt „tovább stabilizálódik”.   

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 315 repülőgépet, 157 helikoptert, 2160 drónt, 379 légvédelmi rakétarendszert, 5412 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 862 rakétasorozatvetőt, 3452 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6316 katonai járművet veszítettek. A helyi hatóságok több orosz ellenőrzés alá került településről, köztük Donyeckból és Herszonból jelentettek ukrán tüzérségi támadást.

(MTI) 

Nyitóképen: Igor Konasenkov. Fotó: Orosz védelmi minisztérium / AFP