„A bezárkózó, hidegháborús logikára visszaálló világ nem érdekünk!” – Orbán Balázs a Partizánnak (videó)

2022-10-06 18:59:00
A miniszterelnök politikai igazgatója szerint az oroszokkal való együttműködés egy stratégiai dilemma. Szó volt emellett a szankciókról, a háborúról és a nemzetstratégiai kérdésekről. Összefoglalónk!

Orbán Balázs volt a vendége a Partizán Mindennek a teteje című műsorának. Gulyás Márton új műsorának az a feltett szándéka, hogy hétről-hétre bemutassák és „kontextusba helyezzék azokat a közéleti eseményeket, amelyek valóban számítanak”. A miniszterelnök politikai igazgatójával készült interjúban szó volt az inflációról, az oroszokkal kötött hosszú távú gázszerződésekről és a szankciókról.

Az ársapkákról és a szankciókról

Orbán Balázs elmondta, hogy 

az európai perspektívákat a háború alapvetően átrendezte”.

Kifejtette, hogy a háború előtti időszakban más tényezők mozogtak, például a koronavírus. Leszögezte, hogy az energetikai szankciókról való beszélgetés okozta az energiaárnövekedést. Elmondta, hogy amikor Brüsszel rálépett az energetikai szankciók irányára, akkor jöttek létre a mai árak, amelyek a régi árak, hat-hét-nyolc vagy akár tízszerese is.

Azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy az energetikát fegyverként használják egy geopolitikai játszmában,

az oroszok is meg egyébként a nyugatiak is” – fogalmazott. Ennek mi magyarok, bármelyik oldal csinálja, elszenvedői vagyunk, fejtette ki Orbán. Gulyás kérdésére kifejtette, hogy mindenki befolyásolja az árakat. Kifejtette, hogy a hosszútávú gázszerződéseknek az a legfontosabb hatása, hogy van gáz. Szerinte kifejezetten éles volt a magyar tárgyalóküldöttség, mivel hosszú távra szerződött még a háború előtt, hiába volt az elmondása szerint kánaán. Elmondta, hogy kimutatások alapján, még a rezsicsökkentés átalakítása után is Budapesten a legolcsóbb a gáz és energia ára az európai fővárosok közül.

Tusványosról

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt, idén nyáron Tusnádfürdőn már egy asztalhoz ült Gulyás és Orbán. Gulyás azon kérdésére, miszerint a Tusványoson említett „sorskérdések” lekerültek-e a politikai napirendről, Orbán leszögezte, hogy

egyáltalán nem!”

Kifejtette, hogy a háború alakjában most egy akut problémánk van, amelyből a szankciók által az energiaválság következett. Szerinte mindemellett a nagy nemzetstratégiai céljainkon tovább kell dolgozni, amelyek közül kettőt említettek, a demográfiai és a migrációs problémát. Orbán leszögezte, hogy a déli határon olyan dolgok történnek, amelyek 2015 óta nem történtek, és elmondta azt is, hogy a háború ezeket a migrációs folyamatokat csak erősíteni fogja. A demográfia kapcsán kijelentette, hogy teljesen egyértelmű az, hogy a termékenységi arányszám ilyen mértékű emelkedése óriási eredmény.

A lojális partnerségről

Orbán kifejtette, hogy nemzetstratégiailag fontos, hogy lojális partnerei legyünk mind a NATO-nak mind az EU-nak. Emellett viszont leszögezte, hogy igaz, hogy a NATO reformra szorul, s hogy az európaiak átlag kevesebbet tesznek be mint az amerikaiak. 

Nekünk az európai piac rendkívül fontos!”

– jelentette ki. Viszont hozzátette, hogy emellett fontos az is, hogy több lábon álljanak a magyar külkapcsolatok. Az Oroszországgal való együttműködés pedig egy fontos nemzetstratégiai dilemma. Szerinte az energetika területén az együttműködést fent akarják tartani, minden más területen viszont nem.

A bezárkózó, hidegháborús logikára visszaálló világ nem érdekünk!”

– szögezte le.

Nyitókép: Partizán YouTube-csatornája