Lukasenka megoldja: betiltotta az inflációt a belarusz elnök

2022-10-06 21:40:00
„Mindenféle áremelés tilos október 6-tól. Tilos!” – határozott választ adott a recesszióra a fehérorosz vezető.

Rendeletben tiltott meg mindenféle áremelést Aljakszandr Lukasenka elnök csütörtökön Fehéroroszországban. „Mindenféle áremelés tilos október 6-tól. Tilos!” – jelentette ki Lukasenka, akit a BelTa fehérorosz hírügynökség idézett. A rendelet azonnali hatállyal életbe lép, hogy senki se emelhessen gyorsan árat – tette hozzá a 68 éves elnök.

Lukasenka egyben utasította az ügyészséget és az állami ellenőrzőbizottságot, hogy felügyeljék rendelete végrehajtását, és kemény kézzel lépjenek fel a szabálysértőkkel szemben.

Azonnali letartóztatás és büntetőeljárás”

– hangoztatta az esetleges következményeket. Mindemellett nem zárta ki, hogy egyes ágazatokban szükségesek lehetnek áremelések a jövőben, ehhez azonban a kartellellenes és kereskedelmi ügyekben illetékes minisztérium, illetve a helyi önkormányzat engedélyét kell kérni.

Az országos statisztikai hivatal szerint Fehéroroszországban a tavalyi év azonos hónapjához képest augusztusban 17,9 százalékos volt az infláció, és főleg az élelmiszerárak emelkedtek jelentősen. Fehérorosz gazdasági szakértők szerint a drágulás üteme az év végéig 19 százalékos is lehet.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív