Több mint hetvenezer migráns érkezett az olasz partokhoz az év eleje óta

2022-10-05 19:01:00
Az elmúlt 24 óra alatt érkező újabb csoportokkal 72 ezer fölé nőtt az év eleje óta az olasz partokhoz érkező migránsok száma a belügyminisztérium szerdai adatai szerint.

Lampedusa szigetén 80-an kötöttek ki két külön hajóval. Az egyiken gazdasági bevándorlónak számító tunéziaiak utaztak, a másik csoportban Gambiából, Szenegálból, Szudánból, Egyiptomból, valamint Bangladesből származó emberek. A dél-olaszországi sziget táborában jelenleg 370-en tartózkodnak, ami az egyik legkevesebb az idén.

Több mint százan érkeztek Reggio Calabria partjaihoz is, ők Törökország irányából keltek át a Földközi-tengeren. A tartományba az év eleje óta több mint 9000 bevándorló érkezett. A belügyi tárca honlapján feltüntetett adatok szerint az idén már több mint 72 ezren érkeztek Olaszországba. A tavalyi év ugyanezen időszakában valamivel kevesebb mint 48 ezer volt a számuk, 2020-ban több mint 24 ezer. A trieszti pénzügyőrség közlése szerint a régióban 141 olyan bevándorlót azonosítottak, aki jogtalanul részesült a 2019-ben bevezetett alapjövedelemben, ellenük hivatalos eljárás indult.

Ezek a bevándorlók táborokban élnek állami támogatásból, de adathamisítással fejenként 400 és 800 euró közötti összeget vettek fel 9 hónapon át. A szeptember 25-i olasz parlamenti választást követően Giorgia Meloni, a jobboldali koalíció miniszterelnök-jelöltje még nem közölte leendő kormánya névsorát, amely az új parlament október 13-i megalakulása után kerülhet nyilvánosságra. A belügyminiszteri poszt várományosa Matteo Salvini, a Liga vezetője, aki 2018 és 2019 között már vezette a tárcát. +

A Liga vezetősége keddi ülésén több minisztérium megszerzését szorgalmazta a kormányalakítási tárgyalásokon. A Liga vezetőségi tagja, Giancarlo Giorgetti a belügyminiszteri poszt természetes várományosának nevezte Salvinit. Sajtóértesülések esélyesnek tartják Matteo Piantedosit, aki jelenleg Róma prefektusa, korábban pedig Salvini kabinetfőnöke volt. Utóbbi esetben Matteo Salvini és a Liga más jelentős tárcát kaphatna az alakuló új olasz kormányban.

(MTI)

Nyitókép: Filippo Monteforte/AFP