Novák Katalin téved, ha azt hiszi, hogy elég kivenni a füléből az OV-fülbevalót

2022-10-03 11:56:00

Márki-Zay Péter
Facebook
Az embernek néha az az érzése, hogy miniszterelnökből már kettő is van, csak külsőre nem egyformák.

„A köztársasági elnök az egész magyar nemzetet képviseli, nem lehet egy párt, egy kormány szócsöve. Novák Katalin téved, ha azt hiszi, hogy ehhez elég kivenni a füléből az OV-fülbevalót.

A lelkesen utazgató Novák Katalin legutóbb Pozsonyban járt, ahol Zuzana Čaputová elnök asszonnyal találkozott. Az rendben is van, hogy szót emelt a szlovákiai magyarok kettős állampolgárságáért. Az már kevésbé elfogadható, hogy feltette Orbán Viktor szankciós lemezét, ami nem a magyar nemzet egységes álláspontja. Azt is jelezte, hogy másféle szankciós csomagot – nyilván Orbán javaslatát – nyújt be másnapi találkozójukon Eduard Heger szlovák miniszterelnöknek.

Zuzana Čaputová hivatalos oldaláról az is kiderül, hogy a közép- és kelet-európai országok elnökei aláírták az Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett kiálló nyilatkozatot, melyben az Ukrajnának szánt katonai segítség növelésére buzdítanak az aláírók: Szlovákia, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia elnökei. Novák Katalin aláírása sehol, de erre talál mentséget, hiszen a nyilatkozat első mondata szerint az aláíró országok vezetői személyesen is jártak Kijevben.

De mi a mentség arra, hogy a nagy békevágyban sem Ő, sem más magyar vezető nem volt Kijevben? Orbán Viktor, Szijjártó Péter miért csak Moszkvába rohangálnak? Ezek csak költői kérdések, hisz tudjuk jól, egy ilyen nyilatkozatot soha nem írhatna alá Novák Katalin. Az embernek néha az az érzése, hogy ugyan hiteles köztársasági elnökünk nincs, viszont miniszterelnökből már kettő is van, csak külsőre nem egyformák.”

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.