Százezren tüntettek az energiaválság miatt Franciaországban

2022-10-01 19:43:00
Csak Párizsban negyvenezren gyűltek össze, de Lyonban, Lille-ben és Bordeaux-ban is sokan tüntettek.

Az elszabaduló infláció és a megélhetési válság miatt tüntettek Franciaország több pontján. A demonstrációkhoz több szakszervezet is csatlakozott, valamint ezen kívül országos sztrájkot hirdetek. 

A vasúti közlekedést és az energiaszektort is munkabeszüntetés sújtotta: csaknem 10 százalékkal csökkent a vízerőművek és az atomreaktorok termelése”

– számolt be róla az M1 Híradó.

A párizsi vezetés elképzelhetőnek tartja, hogy energiaellátási nehézségek lesznek télen Franciaországban. A híradó tudósítója szerint nyár óta próbálják takarékosságra bírni a franciákat. 

Franciaországban egy újfajta tarifát vezettek be, mely szerint aki vállalja, hogy kevesebb elektromos áramot használ a télen csúcsidőszakban, kevesebb áramszámlát fizet a többi időszakban, és ezzel gyakorlatilag 30 százalékkal csökkentheti a rezsiszámláját – ismertette a tudósító az intézkedést.

A vállalatokat sújtó takarékossági programot a jövő héten mutatja be a francia kormány, a városokban este tízórakor lekapcsolják a díszkivilágítást.

Ez olyan jelképes intézkedés például, amely arra szolgál, hogy megpróbálják elfogadtatni az emberekkel, hogy télen kevesebb energia lesz”

– írják.

Nyitókép: Frederic Scheiber / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP