A németek már ragaszkodnak az atomerőművekhez

2022-10-01 21:15:00
Szinte az összes párt egyetért abban, hogy szükség van az atomenergiára.

A német kormány eldöntötte, még legalább egy évig mindenképp tovább működhetnek azok a szénerőművek, melyeket korábban a környezetvédelem miatt leállítottak, azonban a háború következtében létrejövő energiaválság átírta a prioritásokat. Lassan csak a Zöldek az egyedüli német párt, mely továbbra is le akarja állítani az atomerőműveket, a többi nagy német párt azonban belátta, hogy szükségük van az atomenergiára. 

Robert Habeck gazdasági miniszter nemrég arról beszélt, változtatni kell azon a terven, miszerint a három működő német atomerőműből egyet az év végéig leállítanak, kettőt pedig úgynevezett készenléti üzemmódba helyeznek 2023 első negyedévére. Kijelentette, jövő áprilisig a két utolsó atomerőmű üzemidejét meghosszabbítják. 

Az alkancellár kijelentette, az ellátásbiztonság fenntartása érdekében készenléti üzemmód helyett tovább termel majd a Baden-Württenberg tartományi Neckarwestheim 2 és a bajorországi Isar 2 atomerőmű az év első hónapjaiban, amikor a legnagyobb az energiafogyasztás –írja az Infostart.

Az ország minden rendelkezésre álló erejét mozgósítania kell”

– mondta már Olaf Scholz német kancellár. 

Christian Lindner pénzügyminiszter, az FDP elnöke szerint a gázzal való takarékoskodás mellett egy további komponensre is szükség van, utalt az atomenergiára. A politikus szerint az elmúlt év végén leállított három erőmű közül kettőt ugyancsak reaktiválni kell. Ugyanezen állásponton van a CDU elnöke, Friedrich Merz mellett Markus Söder bajor miniszterelnök is. Utóbbi 2024 végéig működtetné a három erőművet. 

Bő tíz évvel ezelőtt határozta el az akkori berlini vezetés, hogy felhagynak a nukleáris energiával és akkor az volt a kitűzött cél, hogy idén év végéig az akkor működő összes, szám szerint mind a 17 atomerőművet leállítják. 

Nyitókép: Armin Weigel/AFP