Pánik, homály és árnyék

2022-09-29 07:41:00

Tömpe István
Népszava
A politikai arányok alapján nyilvánvaló, hogy a DK az ellenzéket hívta vetélkedőre, s ha győz, ha felszívja a protest oldalt, nekimehet Orbánnak.

„Közben előlépett az árnyékkormány. Készséggel elismerem, az ellenzéki oldalon ideje volt valami hatásosat lépni, s hogy Dobrev Klára felkészült személyiség. A bejelentés lépéskényszerbe hozza a többi ellenzéki pártot. Vannak, akik szerint jobb árnyékminisztereket lehetett volna találni, koalíciósabb karaktereket, civil tekintélyeket. De hát nem pont ez bukott meg az ellenzéki összefogásnál?

A kérdés most aligha az, hogy az árnyékkormány full DK-e (mert az), hanem, hogy valódi kihívás nőhet-e ki belőle a kormánnyal szemben, ösztökél-e további ellenzéki ellensúlyok kiépítésére, képes-e pár hónapnál tovább lekötni a közfigyelmet. A politikai arányok alapján nyilvánvaló, hogy a DK az ellenzéket hívta vetélkedőre, s ha győz, ha felszívja a protest oldalt, nekimehet Orbánnak. Egyelőre a cél az lehet, hogy egy erősebb csapattal felkerüljenek a másodosztályból az első ligába. Jócskán függ ez attól is, hogy a Jobbik és a Momentum mire képes és hajlandó. Ám a mai ellenzék nem tudja Orbánt leváltani.

Rövidesen drámai élményeket szerzünk a háztartás költségeiről, csakhogy forró ősz helyett inkább langyos hűtőtest és riadozó középosztály várható. Nem látszik a lázadás, vele az sem, hogy a mai ellenzék az elégedetlenség hullámán kormányváltó erővé válna. A kormány elleni elégedetlenség nem a meglévő pártok szavazóit, hanem a bizonytalanok táborát növeli.

Messze az idő, mikorra egy árnyékkormányból kormány lesz. Bizonyára lesznek új szereplők, pártok és mozgalmak. Addig is érdemes volna tanulni, társadalmat, politikát, választókat, kommunikációt. Ahogy elnézem, idő lesz rá. Ne felejtsük el kihasználni.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.