Krekó Péter egy francia lapban: „Orbán Viktor, a diktatúra professzora”

2022-09-29 09:12:00
A Political Capital igazgatója szerint meg kell akadályozni, hogy „Orbán Viktor információs autokráciáját Európa más országaiba, például Olaszországba exportálja”.

„Meg kell akadályoznunk, hogy Orbán Viktor információs autokráciáját Európa más országaiba, például Olaszországba exportálja. Ehhez azonban meg kell érteni a mozgatórugókat” magyarázta Krekó Péter a Political Capitalól a L’Obs oldalán megjelent írásában.

Orbán négy állítása

Az elemző szerint Orbán annak köszönheti elsöprő választási győzelmét, hogy az embereivel töltötte fel az intézményeket és manipulálta az információkat, hogy uralja a nyilvános vitákat. Krekó szerint a miniszterelnök választási kampánya négy kulcsfontosságú állításon alapult, amelyek figyelmeztető jelként szolgálhatnak a többi európai tagállam számára, ahol a populisták erősödnek.

Az első, hogy azt állította, hogy az ellenzék győzelme esetén belesodorják Magyarországot a háborúba. A második: azt mondta, hogy az ellenzék eltörölné a tizenharmadik havi nyugdíjat. A harmadik: hogy szövetkeztek az ukrán elnökkel a magyar választásokba való beavatkozásról. A negyedik: ha az ellenzék nyer, a gyerekek veszélyes nemváltási műveleteknek lettek volna kitéve.

„Információs autokrácia”

„Ahhoz, hogy megértsük, hogyan jutottunk el idáig, meg kell értenünk az »információs autokrácia« fogalmát, ahogyan azt Szergej Gurijev és Daniel Treisman leírta. Orbán rezsimje tökéletesen illik ehhez a leíráshoz” – írja Krekó.

Ez a rendszer egy „hardver” és egy „szoftver” részen alapul, véli az elemző. Szerinte hardveres oldalon az Európai Unió leginkább központosított és leginkább ellenőrzött médiarendszerére támaszkodik. A „szoftver” része hamis információk és összeesküvés-elméletek. Krekó szerint a Fidesz-barát magyar média gyakran propagálja a Kreml üzeneteit az ukrajnai háborúról, és hazugságokat közvetít olyan témákról, mint a bevándorlás, Soros György nemzetközi pénzember befolyása, a NATO, az Egyesült Államok és a nyugati „liberális elit”.

Krekó szerint a Fidesz azért szítja ezeket a vitákat, hogy mozgósítsa politikai bázisát, és két táborra ossza a nemzetet: egy „hazafias” táborra, amelyet csak a Fidesz képvisel, és egy „hazafiatlan”, idegen érdekeket szolgáló, „hamis információgyárnak” minősített táborra.

Az elmúlt években Orbán poszt-igazságrendszere exportálta módszereit – írja Krekó. Tanácsadással, diplomáciai támogatással és pénzzel segíti a hozzá hasonlóan gondolkodó „illiberálisokat” a nyugat-balkáni térségben (Szerbia, Észak-Macedónia, Szlovénia, Boszniai Szerb Köztársaság). Segíti a populista jobboldalt Olaszországban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Franciaországban és másutt is.

Orbán az információmanipuláció révén a diktatúra tanítójává vált,

a nyugati demokratikus politikusoknak pedig mindent meg kell tenniük, hogy visszafogják befolyását. Minél több erőforrása van, annál inkább nő diktátor-manipulátor szerepe” – véli Krekó.

Nyitókép: Ficsor Márton