Robert Fico: Orbán Viktor ukrán-orosz konfliktusról alkotott véleménye rendkívül közel áll hozzám

2022-09-25 15:48:00
A volt szlovák miniszterelnök élesen bírálta az Európai Uniót és kiállt a magyar kormányfő mellett.

A Hír TV-nek adott exkluzív interjút Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, az ellenzék jelenlegi vezetője. A politikus a Globál című műsornak úgy fogalmazott, egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy hazánktól az Európai Unió 7,5 milliárd eurónyi támogatást visszatart. Kijelentette, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 

hamis, mint a török piacon vásárolt Rolex órák.

Állítása szerint a pénzek visszatartása büntetés, amiért a magyar kormány nézetei nem állnak összhangban a tagállamok többségének nézeteivel. Robert Fico leszögezte, az unió nem azért vonja meg a támogatásokat, mert a magyar kormány bizonyos jogszabályokat nem fogadott el.

Nevetni akarok, mikor Brüsszelben azt mondják, Magyarországon sérül a jogállamiság”

– jelentette ki.

A szomszédunkban zajló háborúval kapcsolatban elmondta, amennyiben ő lenne a szlovák kormányfő, egyetlen töltényt sem küldött volna Ukrajnának.

Orbán Viktor ukrán-orosz konfliktusról alkotott véleménye rendkívül közel áll hozzám”

– mondta Robert Fico és azzal folytatta, ugyanazt képviseli a konfliktus kirobbanása óta, mint a magyar miniszterelnök.

Sérelmezte, hogy hazájában úgy emlegetik, mint Putyin bérencét, ezt azonban visszautasítja, hiszen ő elsősorban Szlovákiához hű és szeretné, ha a szomszédban nem lenne háború. 

A politikai nézeteim mások, mint Orbán Viktoré. Ő konzervatív politikus, én pedig baloldali vagyok, de a háború és béke kérdésében azonos az álláspontunk”

– zárta.

Nyitókép: Bertrand Guay/AFP