Az olasz választások és az európai elit

2022-09-25 11:57:00

Demeter Szilárd
Origo
Kíváncsi lennék, milyen filippikát írna Stefano Bottoni, ha a következő leírás Magyarországra vonatkozóan tényleg igaz lenne.

„Ha a Népszava pontosan idézi, akkor az olasz-magyar függetlenobjektív értelmiségi, Stefano Bottoni azt állítja, hogy »Olaszországban nagyon komoly politikai szerepe van a bírói karnak, az ügyészségnek. Márpedig ez a testület, a felső olasz államapparátussal együtt nem jobboldali...«. Ezt vajon honnan tudja? Kétlem, hogy egyenként megvallották volna neki esti borozások során, vagyis a politikai-világnézeti hovatartozás tettenérhető testtartás az olasz hatalmi ágak képviselői részéről. Ettől még végezhetik jól a dolgukat, csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy Bottoni a politikai hovatartozás vállalása miatt Rómában legalábbis nem vonulgat föl-alá aggódó társaival egyetemben, nem követel független bíróságot, ügyészséget, államapparátust, de még sajtót sem, mert azt is mondja Bottoni, hogy »a média fősodra pedig úgy harminc éve a demokraták és a posztkommunisták mellett áll«. Ebben legalább előrébb tartanak magyarországi elvtársainknál, ezek szerint nem hazudják magukat objektívnek és függetlennek, az értékelkötelezett újságírás tehát nem ördögtől való.

De azért csak munkálkodik bennem a kisördög. Kíváncsi lennék, milyen filippikát írna Stefano Bottoni, ha a következő leírás Magyarországra vonatkozóan tényleg igaz lenne: a magyar bírói kar, az ügyészség, a felső magyar államapparátussal együtt jobboldali, ráadásul a média fősodra úgy harminc éve a nemzeti oldal mellett áll.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.