Videó készült arról, hogy csecsen katonák is felügyelik az Ukrajnában zajló népszavazást

2022-09-24 11:27:00
Az ukrán vezérkar szerint a népszavazások miatt felerősödött a lakosság terrorizálása a megszállt területeken.

Szombaton is folytatódnak az Oroszország által kiírt népszavazások Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon megyében az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az oroszok már ismertették az eddigi részvételi adatok. A Tass orosz állami hírügynökség tájékoztatása szerint a donyecki népszavazáson pénteken 23,6 százalékos volt a részvétel. A Zaporizzsja régióban a szavazásra jogosultak több mint 20,5 százaléka, míg a herszoni régióban a szavazásra jogosultak mintegy 15 százaléka jelent eddig meg.

A The Guardian Szerhij Gaidai-t, Luhanszk ukrajnai kormányzóját idézte, aki elmondta hogy Starobilszk városában megtiltották a lakosságnak, hogy elhagyják a települést és az embereket arra kényszerítik, hogy vegyenek részt a szavazáson. Bilovodszk városában egy cég igazgatója arra kötelezte a dolgozóit, hogy menjenek el szavazni.

Kamerafelvételek szerint nem érvényesül a titkos szavazás

Eközben a közösségi oldalakon egyre több olyan videó jelenik meg, amely arra utal, hogy nem érvényesül a titkos szavazás, és átlátszó üvegdobozba kerülnek a szavazólapok is.

Az egyik felvételen például az látható, hogy egy lépcsőházban a választási bizottság három tagját két csecsen katona kíséri, és úgy kopogtatnak be olyan lakásokba, melyek lakói még nem szavaztak:

Míg egy másik videó ugyancsak választási bizottsági tagokat mutat, akiket két fegyveres kísér be egy lakóházba:

Nyitókép: Képernyőfotó