Megtanultuk a leckét: együtt erő lehetünk

2022-09-22 18:09:00

Alapjogokért Központ
Facebook
Történelmi siker kapujában az olasz jobboldal.

»Megtanultuk a leckét: együtt erő lehetünk - történelmi siker kapujában az olasz jobboldal« - Giorgia Meloni életrajzíróját kérdeztük. 

»Vannak olyan kérdések, amelyekben az olasz jobbközép tömb példát vehetne Magyarországról« – mondta Francesco Giubilei, a Nazione Futura elnöke a közelgő olasz választások kapcsán. 

Választási gyorsinterjú következik:

  • Az olasz konzervatívok nagyon optimistának tűnnek, és a felmérések is biztatóak. Ez lehet az az év, amikor a jobboldal visszatér a kormányzáshoz Olaszországban?
  • Valószínűleg jobbközép kormány fog alakulni, az összes főbb felmérés szerint az FdI, a Lega és a FI vezet, már csak azért is, mert a baloldal három különböző koalícióra oszlik. Az egyik oldalon a régi baloldal vezető ereje, a PD, a másikon a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom, végül pedig a Matteo Renzi volt miniszterelnök által képviselt balliberálisok. A jobbközép győzelem tehát nem csak remény, hanem valós lehetőség.
  • A múltban a konzervatív szövetség három fő tagja között jelentős nézeteltérések voltak, de ebben a kampányidőszakban úgy tűnik, minden zökkenőmentesen zajlott. Az FdI, a Lega és az FI rendezte már nézeteltéréseit, vagy még mindig vannak súrlódások a felszín alatt?
  • A jobbközép koalíció három fő pártja között kétségtelenül vannak különbségek, ez természetes dolog. Több millió választópolgár által támogatott pártokról beszélünk, ha nem lennének különbségek, akkor nem lennének külön politikai erők, hanem egy pártot alkotnának. Mindazonáltal ez a jobboldali koalíció már kormányoz többet is a legfontosabb olasz régiók közül, egységes, és ezt a választási kampány során is bizonyította, ellentétben a baloldallal, amely inkább megosztott.”

Nyitókép: ANDREAS SOLARO / AFP

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.