Baljós (sz)árnyak: Fontos bejelentéssel érkezik hazánkba a Ryanair vezére

2022-09-12 13:34:19

Írta: Baranya Róbert
Michael O'Leary Brüsszelben már bejelentette, hogy kivonulnak a város repülőteréről, korábban pedig már az is eldőlt, hogy Athénban is felszámolják bázisukat. Nem túl jó előjelek után érkezik tehát Budapestre a Ryanair-vezér.

Kedd délután fél kettőkor tart sajtótájékoztatót a Verdi Grand Hotelben Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója, aki a hírek szerint fontos bejelentésre készül. A sajtótájékoztató tényét még a Világgazdaság szúrta ki a hétvégén, bár hogy azon pontosan miről lesz szó, azt még most sem tudni.

Előzmények: feszült a viszony

Ismert, O’Leary és a kormány között feszült a viszony a légitársaságokat, így a Ryanairt is sújtó extraprofitadó miatt. 

Orbán Viktor miniszterelnök május végén jelentette be, hogy különadót vet ki a bankokra és a multikra a rezsicsökkentés megvédése érdekében.

A Ryanair azonban nagyon kiakadt a döntés miatt, és felszólították a kormányt az adó visszavonására. Közleményük szerint „több, mint hülyeség, hogy a magyar kormány extraprofitadót vet ki a légiiparra, amikor nem léteznek nyereségek.” Jelezték, hogy az utasokra hárítják át az adót, ami minden utasnak 3900 forint plusz kiadást jelentett. Pár nappal később az egyébként is beszólogatós stílusú O’Leary  nemes egyszerűséggel leidiótázta Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert az adó miatt.

A kormány elfogadhatatlannak nevezte az adó áthárítását,

az Igazságügyi Minisztérium pedig soron kívüli fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményezett a Ryanairral szemben.

Az eljárás végén 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot kapott légitársaság, miután a hatóság szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A cég bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, de egyben arról is döntöttek, hogy októbertől nyolc budapesti útvonalat megszüntetnek.

A fenti előzmények után érkezik holnap Budapestre a Ryanair-vezér,

de az előjelek nemcsak ettől nem túl biztatóak,

hanem attól sem, hogy a O’Leary pár napja Brüsszelben bejelentette, hogy kivonulnak a belga főváros repülőteréről, szeptember elején pedig arról döntöttek, hogy Athénban is felszámolják bázisukat.

Fotó: Eric Lalmand / Belga / AFP