Nagy István: Eszünk ágában sincs kivágni a magyar erdőket!

2022-08-19 07:14:00
Az agrárminiszter nyomatékosította, hogy kivágás helyett az erdőterületeket szeretnék növelni.

„Bőven van fa, van tartalék, a magyar erdők biztonságban vannak az energia-veszélyhelyzetben is” – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki szerint rengeteg tévhit jelent meg az elmúlt időszakban az erdőkkel és a fakitermeléssel kapcsolatban.

A hirado.hu-n azt írják: az elhúzódó háború, a gázválság miatt a tűzifa a legkelendőbb árucikk most a fakereskedésekben. Napról-napra egyre többet vásárolnak belőle. Több helyen már várólisták alakultak ki. Most olyanok is vesznek, akik korábban mással fűtöttek.

Több civil szervezet is álhíreket terjeszt

A kormány, hogy mindenkinek elérhető áron és megfelelő mennyiségben jusson tűzifa és ne lehessen az árakkal spekulálni megkönnyítette a fakitermelést. A rendelet csak akkor lép életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a hazai igényeket már nem lehet a tervezett kitermeléssel fedezni. Ennek ellenére több civil szervezet és baloldali politikus napok óta a védett erdők kivágásáról szóló álhíreket terjeszt.

A magyar erdőket eszünk ágában sincs kivágni!”

– jelentette ki Nagy István.

Az agrárminiszter közösségi oldalára feltöltött videójában nyomatékosította, hogy kivágás helyett az erdőterületeket szeretnék növelni. Nagy István hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet idején az állami erdőkben továbbra is tilos természetvédelmi vagy Natura 2000-es területeken az őshonos erdők tarvágása.

„Felelős erdőgazdálkodást folytatunk és Európa legnagyobb erdőtelepítési programját hajtjuk végre. Nagyon sok fát ültetünk és jóval kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek. A magyar erdők teljes biztonságban vannak, fokozottan vigyázunk rájuk még az energia-veszélyhelyzetben is” – folytatta.

Az idei évben csak az állami erdőgazdaságok még 1,3 millió köbméter tűzifa tervszerű kitermelésére rendelkeznek érvényes engedéllyel, ami bőven fedezi a megnövekedett igényeket is.

Nyitókép: YouTube