Az orosz GDP a vártnál kevésbé csökkenhet az idén hivatalos várakozás szerint

2022-08-18 16:44:00
A minisztérium a költségvetési bizottságnak benyújtott előterjesztésében a májusban becsült 7,8 százalék helyett 4,2 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium lényegesen visszafogta a gazdaság idei teljesítményének csökkenésével kapcsolatos előrejelzését.

A minisztérium a költségvetési bizottságnak benyújtott előterjesztésében a májusban becsült 7,8 százalék helyett 4,2 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített.  A visszaesés mélypontját 2023 első negyedévére várják, 2025 végére pedig a gazdaság teljesítménye már visszatér a válság előtti szintre – jósolták. A gazdaságfejlesztési minisztérium idei évre vonatkozó előrejelzése valamivel derűlátóbb a közgazdászok várakozásainál, az Interfax által megkérdezett elemzők augusztus eleji konszenzusos előrejelzése ugyanis a gazdaság idei 5,0 százalékos visszaeséséről szólt.

A jegybank a gazdaság idei zsugorodását 4-6 százalékra teszi.

A gazdaságfejlesztési minisztérium az idei inflációs várakozását a májusban becsült 17,5 százalékról 13,4 százalékra mérsékelte. A jegybank 12-15 százalékos inflációt jósol, az elemzői várakozások átlagában pedig 13,6 százalék szerepel. A minisztérium a jövő évi inflációs előrejelzését 5,5 százalékra csökkentette a májusban becsült 6,1 százalékról. A jegybank 2023-as inflációs előrejelzése 5-7 százalék, az elemzők 6 százalékkal számolnak.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev