Márványlapokban csempésztek kábítószert Ausztráliába

2022-08-18 07:37:36
Három férfi ellen emeltek vádat Ausztráliában, mert mintegy 750 kilogramm kábítószert importáltak kőlapokba rejtve.

Az ausztrál határőrség (ABF) emberei 748 kilogramm metamfetamint találtak márványkőbe rejtve olyan tengeri teherkonténerekben, amelyek a múlt hónapban érkeztek Sydneybe az Egyesült Arab Emírségekből. A „jég” néven ismert metamfetamin egy erős serkentőszer.

A lefoglalt mennyiség potenciális utcai értéke a rendőrség szerint 675 millió ausztrál dollárra (468 millió amerikai dollár) becsülhető. A kábítószert leggyakrabban beszívják, amitől a fogyasztó energetikus, magabiztos és euforikus állapotba kerül. Amennyiben van elég utánpótlása, a kábítószer használó akár napokig nem alszik, és kevés ételt vagy italt fogyaszt. Amikor a drog hatása elmúlik, kimerültség és depresszió tünetei jelentkezhetnek nála. A rengeteg fizikai mellékhatása mellett a jég használói gyakran agresszívvá, erőszakossá és hangulatbeteggé válnak.

Új-Dél-Wales állam rendőrsége és az ABF közölte, hogy két 20 év körüli és egy 30 év körüli férfi ellen vádat emeltek a kábítószer kereskedelmi mennyiségű behozatala, továbbá annak szállításában való részvétel miatt. A rendőrség szerint a kábítószert egy bűnszövetkezet hozta be. 

A tevékenység, amelyet ezek a férfiak mind az elkövetés előtt, mind pedig utána végeztek, arra utal, hogy jól képzettek voltak abban, amit tettek, és tisztában voltak tettük kockázataival”

– mondta John Watson, az új-dél-walesi rendőrségtől.

„Ezek a szindikátusok nem törődnek mások biztonságával, és mint azt ezen a héten láthattuk, minden szükséges eszközt felhasználnak arra, hogy illegális vagyont teremtsenek és abból további bűnözői vállalkozásokat finanszírozzanak” – tette hozzá Joanne Yeats, az ABF főfelügyelője.

(MTI)

Nyitókép/illusztráció: Peruvian Ministry of Interior / AFP