Majomhimlőt azonosítottak egy kutyánál Franciaországban

2022-08-18 06:23:57
Ez az első dokumentált eset, hogy emberről háziállatra terjedt a betegség.

A Live Science arról számolt be, hogy a kutya majomhimlővel fertőzött gazdáitól kapta el a betegséget. Mint írták, most először dokumentálták, hogy emberről háziállatra terjedt a betegség.

Rosamund Lewis, az Egészségügyi Világszervezet majomhimlővel foglalkozó vezetője a The Washington Postnak azt nyilatkozta, hogy „ez több szempontból ugyan új információ, de nem lepődtek meg rajta”. Majd azzal folytatta, hogy „fontos megjegyezni, hogy jelenleg

nem tudni még, hogy egy fertőzött kutya át tudja-e adni a majomhimlőt az embereknek”.

A The Lancet folyóirat arról számolt be, hogy érintett férfiak bár egy háztartásban, de ugyanakkor nyitott kapcsolatban élnek. A majomhimlő tünetei – kiütések, fáradtság, fejfájás és láz – körülbelül hat nappal azután jelentkeztek náluk, hogy más férfiakkal is közösültek.

Tizenkét nappal azután, hogy a két férfi elkapta a betegséget, négyéves olasz agárjuk bőrén és nyálkahártyáján elváltozások keletkeztek, köztük nagy, gennyes pattanások a hasán. A kutya ezután átesett egy teszten, amely kimutatta nála is a fertőzést. 

Más állatok is elkaphatják

A tudományos magazin arról is írt, az amerikai betegségellenőrzési központ (CDC) augusztus 12-i ajánlásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutyák is megfertőződhetnek majomhimlővel. De több más állatot is felsoroltak, amelyekről kiderült, hogy fogékonyak a majomhimlőre, például a mókusok, a csincsillák vagy a sünök.

A cikkben kitértek arra is, hogy a majomhimlőjárvány kezdete óta a fertőzéses esetek nagymértékben a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak körében koncentrálódnak, „de ez a tendencia nem utal arra, hogy a vírus kizárólag szexuális aktus útján terjedne, vagy hogy a más férfiakkal szexuális kapcsolatot folytató férfiak különösen hajlamosak lennének a fertőzésre. Szexuális irányultságtól és viselkedéstől függetlenül bárki elkaphatja és terjesztheti a vírust” – jegyezte meg a Live Science.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay