Olyan nukleáris rakétát villantott Amerika, amivel Moszkvát és Pekinget is elrettentheti

2022-08-16 17:14:00
Ugyanakkor jelezték, hogy korábban mintegy 300 ilyen tesztre került sor, ezért a mostani sem köthető semmilyen globális eseményhez.

Kedden közölte hivatalosan Washington, hogy megtörtént a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta tesztelése, melyet anno az ukrán-orosz háború, majd a kínai hadgyakorlatok miatt halasztottak el. Peking nemrég éles rakétákat lőtt ki a Tajvani-szorosban, olyat is, mellyel amerikai földet is elérnek, ezek után döntöttek úgy az amerikaiak, hogy ők is bevetik a saját rakétájukat. 

A hadgyakorlatra azután került sor, hogy Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök Tajvanra utazott, ugyanis az önigazgatású szigetet az „egy Kína” elvén a saját részének tekinti a pekingi vezetés. Az amerikai hadsereg közleményében leszögezte, hogy a teszt megmutatta az amerikai nukleáris erők készenlétét, és

ismételt bizalmat ad az amerikai nemzet nukleáris erejébe és hatékonyságába.

Jelezték, korábban mintegy 300 ilyen tesztre került sor, ezért a mostani sem köthető semmilyen globális eseményhez. Legutóbb áprilisban mondták le a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéta tesztjét. A halasztás célja az volt, hogy az Ukrajnában zajló háború idején csökkentse a nukleáris feszültséget Oroszországgal. Moszkva és Washington rendelkezik továbbra is a legnagyobb nukleáris robbanófej-arzenállal a hidegháborút követően.

A nyitóképen a Minuteman III 2020-as kilövése látható. Forrás: Clayton Wear/AFP