A budapestiektől vár levegőtisztasági tanácsokat Karácsony Gergely

2022-08-10 13:03:00
Tízezer, véletlenszerűen kiválasztott budapestinek írt levelet a főpolgármester.

A Főpolgármesteri Hivatal MTI-nek elküldött közleménye szerint az ügyben Karácsony Gergely főpolgármester tízezer véletlenszerűen kiválasztott budapestinek írt levelet. Közülük kerülnek ki az életkort, a nemet, az iskolai végzettséget és a lakóhelyet tekintve is reprezentatív, ötven tagú csoport tagjai, akik javaslatokat tesznek arra, miként csökkentenék a főváros – elsősorban a közlekedésből eredő – levegőszennyezettségét.

A jelentkezők kiválasztásánál fontos szempont az is, hogy közösségi közlekedéssel, autóval, biciklivel és gyalogosan közlekedők is legyenek a csoportban. Az önkéntesek szakértői előadásokat hallgatnak meg, majd megvitatják azokat, és javaslatokat dolgoznak ki arra, ők miként javítanák Budapest levegőjét. A gyűlés ajánlásait megkapja a főpolgármester és az illetékes szakmai vezetők, a közgyűlésen a szervezők megtartják beszámolóikat, az ajánlásokat pedig nyilvánossá teszi a budapestiek számára a főváros.

Budapest vezetése a közösségi gyűlésen megfogalmazott javaslatokat felhasználja, megvizsgálja a forgalmi beavatkozások lehetséges hatásait, és intézkedéseket vezet be a károsanyag-kibocsátás csökkentésére.

Nyitókép: Trenka Attila