Konok szerint nem elterelés a vármegyézés: „Ezek ilyenek”

2022-06-23 09:28:00
„Vagy pedig az egész Orbán-bagázs, a tálibjaival, tiszteltházi ellenzékeivel, nácijaival, jacuzzijaival és egybites szürke eminenciásaival együtt átfogó, gigászi gumicsont” – írja a történész.

Az anarchista-marxista történész, Konok Péter is megszólalt a nagy port kavart Alaptörvény-módosítási tervezetekről, melyek szerint a kormánymegbízottakat főispánokra, a megyéket vármegyékre neveznék át (vissza).

A történész elsősorban arra az ellenzéki körökben megjelenő narratívára reagált, hogy ez egy elterelés lenne. Úgy véli, ez nincs így.

„Szerintem viszont ezek a brigantik minden egyes szemétséget, aljasságot, lopást és szerzést, címeres ökörséget és hagymázas halandzsát szent-komolyan vesznek. Egységes svunggal nyúlják le a százmilliárdos pályázatokat, az ezermilliárdos megtakarításokat, de Mari néni utolsó huncut piculáját, a kutya vacsoráját, vagy a borsodi cigánytelep egyetlen közkútját is. Egyforma lelkesedéssel rúgnak bele bárkibe. Egyazon lendülettel dicsőítik magukat röhejes, áltörténelmi jelmezbálokon és fröccsöntött aranybullákban. Pusztán az öröm kedvéért.

Ez itt az ő homokozójuk, úgy érzik” – írja.

„Nincs itt semmi félrevezetés, ámítás; ezek ilyenek. A lényegüket adják. Akármennyi disznóságra és baromságra képesek, egymástól függetlenül, vagy csomagban szállítva” – teszi hozzá Konok, aki a Facebook-bejegyzés végén

egy alternatív értelmezést is megpróbál felvázolni: 

Vagy pedig az egész Orbán-bagázs, a tálibjaival, tiszteltházi ellenzékeivel, nácijaival, jacuzzijaival és egybites szürke eminenciásaival együtt átfogó, gigászi gumicsont. Arról akarják elterelni a figyelmünket, hogy a világegyetem még tágul ugyan (bizony, még Brooklyn is!), de előbb-utóbb megint szűkülni fog; hogy mindnyájan a semmiből jövünk, és visszamegyünk a nagy büdös semmibe; hogy tele van a föld bévülről kukacokkal. Mert hát, amíg a főispánság szánalmas ötletén rugódozunk, addig sem gondolunk a halálra” – írja.

„Ez szép lenne tőlük. S ha így van, akkor tulajdonképpen még hálásak is lehetünk nekik. Persze, kiterítenek úgyis” – zárul a poszt.

Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás