Románia, korrupció, holokauszt, Horthy-korszak, centralizáció – Karsai Lászlót a főispánokról kérdezték a Klubrádióban

2022-06-23 10:01:00
A történész nosztalgiával gondol a két világháború közötti Romániára, ahol a holokauszt idején „pénzért életet lehetett vásárolni”, szemben a Horthy-korszakkal, amely egy centralizált, merev rendszert hozott létre.

Interjút adott a Klubrádiónak Karsai László történész, a téma a főispán és a vármegye elnevezések bevezetésének tervezete volt.

Karsai a beszélgetés elején röviden felvázolta, hogyan nézett ki a Horthy-korszakban a magyar közigazgatás. A két világháború közötti rendszer egyébként nagyrészt a dualizmus-kori állapotokon alapult. Elmondta, a főispánok szerepe igazából névleges volt, időnként megvizsgálták a vármegye ügyeit,

de nem ez volt az igazi feladatuk, a királyt, később pedig a kormányt képviselték.

A vármegyék autonómok voltak ugyan, de az alispánok – akiket a vármegyei kisgyűlés választott meg – közvetlenül a Belügyminisztérium alá tartoztak. Az ő kezükben volt a közigazgatás. Az adott vármegyére kiadott alispáni rendeletet csak a belügyminiszter tudta megváltoztatni. Alájuk tagozódtak be a főjegyzők, főszolgabírók, szolgabírók. Az ő döntéseiket is csak a belügyminiszter bírálhatta felül.  Ezzel pedig a politikai ellenzéket is kézben tudták tartani – mondta Karsai, aki attól fél, hogy a továbbiakban az Orbán-kormány is az önkormányzati jogköröket csorbíthatja ezzel a lépéssel.

A legérdekesebb rész ezután következett: a történész összehasonlította a Horthy-korszak Magyarországát a két világháború közötti Romániával, amelyre ő saját bevallása szerint nosztalgiával gondol vissza. Ennek oka, hogy bár keleti szomszédunk (akkor is - a szerk.)

egy korrupt ország volt, hiszen ott a holokauszt idején „pénzért életet lehetett vásárolni”.

A Horthy-korszak – mindenki kapaszkodjon meg, én nem vagyok a Horthy-korszak híve – ahhoz képest, amilyen korrupció volt Romániában,  egy tisztességes, hófehér kesztyűs rendszer volt, ahol nem lehetett pénzért életeket vásárolni. Centralizált, nagyon merev rendszer volt, a társadalmi felemelkedés esélytelen volt” – mondta.

Karsai szerint arra készül a kormány, hogy minden önkormányzati autonómiát elsorvaszt, és ha elfogyott a pénzük, lényegében nem marad lehetőségük, mint meghajolni a kormány akaratának. „A kormány mindenkit kézből akar etetni” – jelentette ki.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila