Hogy megvédjük versenyképességünket, szuverenitásunkat

2022-06-22 07:40:00

Orbán Balázs
The Wall Street Journal
A magyar parlament megtiltotta a kormánynak a globális minimumadó bevezetését.

„Az Európai Unió gazdasági krízis felé tart. A háború és a szankciók precedens nélküli kihívást okoznak: így növekvő árakat, inflációt, megugró élelmiszer- és energiaárakat, ellátásilánc-zavarokat. Ilyen helyzetben a kormányoknak muszáj saját országaik gazdasági érdekeit előtérbe helyezni és a megélhetési költségek válságával foglalkozni. (…)

Az új, globális minimumadóra vonatkozó direktíva a közép-európai gazdaságokat sújtaná leginkább, mégpedig azáltal, hogy károsítaná a kedvező adórendszereket, amely jelentős versenyelőnyt jelent ezen országoknak nyugat-európai társaikkal szemben. A visegrádi négyek gazdaságai (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország) az elmúlt évtizedben folyamatosan növekedtek. Magyarország például a költségvetési (fiskális) függetlenségét arra használta fel, hogy Európa »legbefektetésbarátabb« környezetét alakítsa ki – könnyel elérhető elhelyezkedéssel, képzett munkaerővel, befektetőbarát jogi környezettel, állami ösztönzőkkel, alacsony (9 százalékos) társasági adóval és 7,5 százalékos effektív kulccsal.

2021-ben hazánk így 5,9 milliárd eurós külföldi befektetést ért el, amely rekordnak számít.

Ebben a körvonalazódó gazdasági válságban nélkülözhetetlen tehát, hogy Magyarország maga tudja alakítani költségvetési politikáját. Hogy megvédjük versenyképességünket és szuverenitásunkat, a magyar parlament megtiltotta a kormánynak a globális minimumadó bevezetését.”

Nyitókép: Földházi Árpád 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.