Microsoft: Az orosz hackercsoportok fokozzák a kiberkémkedést az Ukrajnát támogató országok ellen

2022-06-22 19:31:00
A nemrégiben elkövetett behatolási kísérletek java része az Egyesült Államok ellen irányult, de a NATO több tagállama is célpont volt.

Az orosz kormány hackerei számos kiberkémkedési műveletet hajtottak végre nemrégiben a Kijevet támogató országok ellen Ukrajna februári orosz megtámadása óta – közölte szerdai jelentésében a Microsoft amerikai számítástechnikai óriáscég.

„A jelenlegi háború kibernetikai aspektusai messze túlmutatnak Ukrajnán, és a kibertér egységes jellegéről tanúskodnak” – írta jelentésében Brad Smith, a Microsoft elnöke. A kutatók orosz hackerek ukrajnai célpontok ellen irányuló számos pusztító kibertámadását nyomon követték, amióta elkezdődött a konfliktus. Most azt állapították meg, hogy Ukrajnán kívül 42 ország 128 szervezete volt ugyanezen csoportok célpontja titkos, kémkedésre összpontosító hackertevékenységek során – olvasható a jelentésben.

A nemrégiben elkövetett behatolási kísérletek java része az Egyesült Államok ellen irányult 

– írták a Microsoft kutatói, de a NATO több tagállama is célpont volt, amelyek segítséget nyújtanak Ukrajnának. A célpontok között szerepeltek lengyelországi, lettországi, litvániai, dániai és norvégiai, valamint a NATO-csatlakozási kérelmüket benyújtó Finnország és Svédország szervezetei. „A célpontok többnyire kormányok, de agytrösztök, humanitárius szervezetek, valamint létfontosságú infrastrukturális szolgálatok voltak” – áll a közleményben. A támadások 29 százaléka volt sikeres – írta Brad Smith. A sikeres behatolások legalább egynegyede során történt adatlopás.

(MTI)

(Fotó: MTI)