Felszámolná az Európai Parlamentet a Fidesz

2022-06-22 17:15:00
Legalábbis jelenlegi formájában. Négy kormánypárti politikus erről szóló határozati javaslata szerint a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket delegálniuk az EP-be.

Kedd este az „Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról” címmel nyújtott be a magyar parlamentnek egy határozati javaslatot négy kormánypárti képviselő: Kövér László házelnök (Fidesz), Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (KDNP), Simicskó István frakcióvezető (KDNP) és Kocsis Máté frakcióvezető (Fidesz).Egy olyan határozati javaslatot készítettek, amelyben felszólítják a kormányt, hogy szerintük mit kellene elérnie az EU átszervezéséről szóló vitában. 

Az egyik legérdekesebb javaslat – amit Orbán Viktor tavaly nyáron egyszer már elmondott –hogy az Európai Parlamentet a jelenlegi formájában fel kell számolni. A javaslat benyújtói szerint ugyanis az EP zsákutcába vezette az európai demokráciát.

Választás helyett delegálás

Közvetlenül megválasztott EP-képviselők helyett szerintük a nemzeti parlamenteknek kellene delegálniuk képviselőket. Vétójogot adnának minden nemzeti parlamentnek az uniós jogalkotásban, illetve jogot adnának nekik és a nemzeti kormányoknak is, hogy új EU-s jogszabályok bevezetését kezdeményezhessék. A javaslatok között van még, hogy soha többé ne vehessen fel hitelt az EU. Egy új alapszerződésben kimondatnák, hogy

az EU keresztény alapokon nyugszik, de kivetetnék a mostani szövegből a „mind szorosabb egységre” törekvést előíró részt.

Korlátoznák a közös intézmények erejét, de közben közös hadsereget is szeretnének Európának. Az őshonos kisebbségek védelmét is közös feladatnak szánják, de a bevándorlási ügyekben semmilyen beleszólást sem adnának a brüsszeli intézményeknek. Az EU-ba jelentkező balkáni országokat pedig gyorsan felvennék. Az európai tervek jórésze ezekkel ellentétes.

Konferencia Európa Jövőjéről

Az EU reformjáról szóló vita 2021 tavaszán kezdődött el, Konferencia Európa Jövőjéről néven, és az ötletbörze nemrégiben fejeződött be. Sokezer rendezvényt szerveztek az EU összes tagállamában, begyűjtöttek rengeteg ötletet arról, hogyan kellene átalakítani az EU-t, és a brüsszeli intézmények ezek alapján hamarosan konkrétabb javaslatokat is tesznek. A fent idézett magyar parlamenti határozat szerzői szerint ezt a konferencia-sorozatot lényegében elcsalták, „a tagállamok szuverenitásának felszámolásában és az uniós bürokrácia hatalmának növelésében érdekelt erők”. 

Nyitókép: AFP