Abba kell hagyni a céltalan orbánozást

2022-06-21 13:11:00

Gelencsér Ferenc
444.hu
Teljesen eltűnt a proaktivitás az ellenzéki oldalról. Interjú.

„A Momentum tisztújítása nem volt nyilvános, és az eredményen kívül semmit sem tudni a történtekről. Miért ön győzött? Miről szólt a jelöltek vitája, milyen ajánlatot tettek a jelöltek a pártnak?
Mindenki azzal kalkulált, hogy a párt elnökét Donáth Annának fogják hívni. Én is. Amikor kiderült, hogy nem indul, kicsit mindenki leült, hogy akkor hogyan tovább. Nem voltak elnöki ambícióim, viszont egy olyan szituációba kerültem, hogy valakinek muszáj felállnia, feltűrnie az ingujját és munkához látnia, mert vezetni kell a közösséget. 2016 óta vagyok a Momentumban, alapító vagyok, végigjártam a szamárlétrát, voltam egyszerű aktivista, helyi szervezeti vezető, önkormányzati képviselő, alpolgármester, küldött, országgyűlési képviselőjelölt, frakcióvezető-helyettes, most pedig elnök. Nagyon sok küldött tudott azonosulni a különböző szintekkel.

De mi volt a programja? Kerpel-Fronius Gábornál nem lett volna ilyen jó kezekben a párt?
A Momentum egy demokratikus közösség. Nem mindig ugyanaz a 2-3 ember cirkulál, mint más magyarországi pártokban az elnökségi szinten. A vita és a verseny nagyon fontos, mert kihozza mindenkiből a legjobbat.

Mit mondott, miért szavazzanak önre a küldöttek?
Az ajánlat sokrétű volt. Azt láttam az elmúlt 12 évben, hogy az ellenzék folyamatosan reaktív politizálást folytat, teljesen eltűnt a proaktivitás az ellenzéki oldalról. Az én ajánlatom az volt, hogy erősítsük meg a saját közösségeinket, hallgassuk meg a saját tagságunkat, hogy ők mit gondolnak a világról, nekik mik az elképzeléseik, készítsünk egy problématérképet, és a végén szintetizáljunk. Öt éve, az olimpiai kampány óta ez a párt folyamatosan kampányban van. Nagyon kevés időnk volt, hogy befelé figyeljünk, önreflexívek legyünk.

Tehát semmit sem mondott a jövőbeni stratégiáról vagy a párt politikai identitásáról?
Én nem ideológusnak jelentkeztem, magamat egy fixernek, pragmatikus embernek tartom. Alapból úgy indultam, hogy két évben gondolkodom, azt szeretném, hogy két év alatt erősödjenek meg a párt közösségei, és eljussunk egy olyan szintre az EP-választás utánra, hogy indifferenssé váljon, ki a párt elnöke. Ha megfelelő struktúrák, folyamatok vannak, az intézményi keret gyakorlatilag fenn tudja tartani önmagát.”

Nyitókép: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.