Az ukrán ortodox egyház is szembefordult Oroszországgal

2022-05-27 22:17:00
Kijelentették, elítélik a háborút mint Isten „ne ölj!” parancsolatának megszegését.

Az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt „szárnyának” szinódusa pénteken kinyilvánította, hogy nem ért egyet Kirill orosz pátriárka álláspontjával Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően, továbbá mostantól függetlenek tekinti magát – számoltak be ukrán híradások.

Az egyházi gyűlésen elfogadott határozatban kimondták, hogy

elítélik a háborút, mint Isten „ne ölj!” parancsolatának megszegését

és ezzel összefüggésben határolódtak el Kirill pátriárka álláspontjától is.

A függetlenné és önállóvá válás érdekében módosításokat fogadtak el az egyház működését szabályozó okiratban. Emellett javasolták a párbeszéd kialakítását a konstantinápolyi pátriárka által autokefálnak, azaz önállónak elismert új ukrán ortodox egyházzal, az egyesülés gondolatát azonban elvetették – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.  

Konstantinápoly 2019-ben adta meg az autokefál státust az ukrán ortodox egyháznak, miután a több részre szakadt egyház egyesült és újjáalakult, valamint új vezetőt választott Jepifanyij metropolita személyében. Az Ukrajnában röviden moszkvai patriarchátusnak nevezett egyházi szárny azonban nem egyesült az új ukrán ortodox egyházzal.

Az Ukrajinszka Pravda szerint

a Moszkvához hű szárny mindig is azt állította magáról, hogy független az orosz ortodox egyháztól, ténylegesen viszont annak része volt.

Vezetője, Onufrij metropolita tagja az orosz ortodox egyház szinódusának.

Mint ismert, az Ukrajna elleni nyílt orosz háború február 24-i kezdete óta egyre több egyházközösség vált elégedetlenné Kirill pátriárkával, aki lényegében áldását adta a háborúra. Február 24-e után a Moszkvához hű szárny több mint négyszáz egyházközössége csatlakozott az új önálló ortodox egyházhoz.

(MTI)

Nyitóképen Kirill pátriárka. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov