Kincs Erzsébet királyné udvarából 

2022-05-25 19:55:00
Festmények és fényképek mellett különleges tárgyak is őrzik Erzsébet királyné emlékét, mint például az az ezüstkeretű, meseszép tükör, amelyet tavaly vásárolt meg egy müncheni árverésen a Magyar Nemzeti Múzeum.

Sal Endre írása a Mandiner hetilapban.

A francia királyi udvarból terjedő rituális ébredési ceremónia kellékeként találkozni először a 17. század első harmadában a most a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerülő asztali tükör első példányaival. Az akár több tucat tárgyból álló együttest toilette-készletnek nevezték, és terítővel borított asztalkára helyezték.

A tükrön a királyné monogramja és a császári korona is szerepel, ez alapján valamelyik császári birtok hálószobájában állhatott”

A felszereléshez a tükrön kívül számos dobozka, tégely, szelence tartozott, amelyben szépítőszerek, valamint a személyes higiénéhez szükséges eszközök is megtalálhatók voltak. Az arcot és a dekoltázst díszítő szépségtapaszok, a mouche kerek szelencéi mellett gyakran szerepelt az összeállításban kézmosó tál és kancsó, illetve a reggeli program részeként fogyasztott meleg italhoz (csokoládéhoz, kávéhoz) szükséges edények.

Nyitókép: Magyar Nemzeti Múzeum 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés