Orosz veteránok követelik Putyintól, hogy hirdessen végre háborút

2022-05-24 09:26:00
Ez lehetővé tenné a részleges mozgósítást.

Hiába mozdult meg az elmúlt napokban a front, és értek el részsikereket az orosz erők Luhanszk megyében, az Institute for the Study of War elemzői szerint nem csitul a morgolódás Oroszországban a nagy keleti offenzíva elakadása miatt – olvasható a 444 keddi cikkében.  

Legfrisebb elemzésük szerint egy befolyásos orosz veteránszervezet, a Katonatisztek Összoroszországi Tanácsa azt követeli, hogy

Vlagyimir Putyin hirdessen végre háborút Ukrajna ellen, lehetővé téve legalább a részleges mozgósítást.

Ez az a szervezet, amely három héttel azelőtt követelte a donyecki és luhanszki szakadár „népköztársaságok” függetlenségének elismerését, hogy azt Vlagyimir Putyin hivatalosan meglépte volna.

Oroszországnak nincs igazi tartalékos rendszere

A cikk szerint az orosz haderő az elmúlt hetekben nyilvánvalóan felélte embertartalékait, a keleti offenzívában olyan alakulatokat volt kénytelen gyors újjászervezés után bevetni, melyeket az ukrán erők előzőleg a kijevi csatában szétvertek. Az ilyen kapkodva újjászervezett,

kimerült csapatok harcértéke összeszokottság híján erősen lecsökkent, ami tükröződik az eredmények elmaradásában is.

Az is kérdéses azonban, hogy ezen egy mozgósítás segítene-e, Oroszországnak nincs igazi tartalékos rendszere, az újonnan besorozottak kiképzése pedig hosszadalmas folyamat, még az egy éves sorkatonai szolgálatukat jelenleg töltők harcértéke is igen alacsony.

Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Csirikov