La Repubblica: Az orosz-ukrán háború egyik járulékos áldozata a V4-ek

2022-05-23 12:38:00
Az olasz lap Jacques Rupnik Közép-Európa-szakértőt idézi, aki szerint a magyar miniszterelnök nem változtatott Putyin-párti álláspontján, mert ebből óriási előnye származik.

Az olasz La Repubblica online cikkében közölte Jacques Rupnik, francia politológussal készült interjúját, amelyben a politológus beszélt Orbán Viktor, magyar miniszterelnökről is. Jacques Rupnik a Sciences Po professzora, Közép-Európa szakértője és Vaclav Havel, volt cseh elnök tanácsadója volt. „A Putyin-párti szuverén jobboldal nem tűnt el, még akkor sem, ha az ukrajnai háború szétzúzta a szövetségeiket. A háború felrobbantotta a világ azon részét, ahol szuverén berendezkedés van. Az orosz-ukrán háború egyik első járulékos áldozata a Visegrádi Országok csoportja. Például Lengyelország, Csehország és Szlovénia osztja Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök konfliktusértelmezését, nevezetesen a két különböző világot, amely egymásnak ellentmond olyan értékek alapján, mint például a szabadság.”

Magyarország nem ért ezzel egyet. „A magyar miniszterelnök nem változtatott Putyin-párti álláspontján, mert ebből óriási előnye származik. Áron alul vásárolja Oroszországból a gázt és az olajat, exportálni is tudja, és pénze is van arra, hogy megvesztegesse barátait és ügyfeleit. Azzal érvel, hogy az ukránok rosszul bánnak az ukrajnai magyar kisebbséggel. Mivel Orbán garantálja a békét és az alacsony árakat, ismét megnyerhette a magyar választásokat” – mondta el az interjúban Jacques Rupnik.

 

(Fotó: Grzegorz Puda lengyel fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter, Veronika Remisová szlovák beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Daniela Grabmüllerová cseh regionális fejlesztésekért felelős miniszterhelyettes és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a visegrádi országok /V4/ európai uniós fejlesztésekért felelős minisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2022. február 18-án.MTI/Szigetváry Zsolt)