Román trikolorral és egy Avram Iancu-képpel provokálta Novák Katalint egy román szenátor

2022-05-22 18:24:00
„Ez nem a provokációról szól, hanem a nemzeti identitásról” – mondta Călin Mătieș.

A szombaton zajló, gyulafehérvári Bethlen Gábor fejedelem szobrának leleplezése során Novák Katalin trikolóros virágcsokrot és kokárdát kapott „ajándékba” Călin Mătieș Fehér megyei szenátortól. A román politikus „emlékeztette” a magyar államfőt, hogy Erdély mindig is román föld volt – számolt be a Telex. A stiripesurse portál Facebookon közzétett videója rögzítette a kissé feszült jelenetet.

A felvételen jól látható, hogy igazán nagy érdeklődés övezte Novák Katalin érkezését: rengeteg újságíró és telefonokat tartó szemlélődő jelent meg a helyszínen. A biztonságiak alig bírtak utat törni a szobor felé.

A szobor leleplezését követő rövid taps és fotózkodás után lépett Novák Katalin elé kezében egy trikolórós rózsacsokorral és egy kokárdával a PSD-s szenátor. A biztonsági őrök láthatóan meglepetten siettek a köztársasági elnökhöz, de a helyi polgármester gyorsan feloldotta a feszült pillanatot, és bemutatta neki a szenátort. Novák Katalin a váratlan helyzetre így reagált:

„Köszönöm. Remélem, hogy a magyarok békességben és biztonságban élhetnek itt.”

Călin Mătieș állítja, nem provokált

Ezt követően udvariasan közölték Mătieș-sel, hogy távozzon, de a szenátor nem tágított, mi több, egy Avram Iancut ábrázoló képet is előhúzott, mondván, hogy ő ezzel akarja tiszteletét tenni Magyarország elnöke előtt. „150 évvel ezelőtt Avram Iancu is védte ezt a várat, ezt a polgármester is jól tudja” – mondta, majd végül továbbállt, hogy a képet kihelyezze Bethlen szobra elé.

„Azért szeretném ide tenni Avram Iancut, mert a városnak szüksége volt rá. A város közepén Avram Iancu kellett volna, hogy helyt kapjon” – mondta Matieş egy közbeszólónak, aki arra kérte, hogy ne provokáljon. „Ez nem a provokációról szól, hanem a nemzeti identitásról” – válaszolt a szenátor.

Nyitókép: Facebook