„Horvátországban mindig szívesen látják a magyarokat!” – üzentek az adriai éttermek és szállodák

2022-05-21 12:46:49
Egyedi eset volt trpanji étterem nagy port kavart üzengetése.

Nem ültek fel a horvátországi éttermek és szállodák a politikai provokációnak, továbbra is szívesen látják a magyar vendégeket – derült ki a hirado.hu körképéből. A közmédia hírportáljának munkatársa félszáz adriai vendéglátóipari egységnek és hotelnek küldött ezzel kapcsolatban megkeresést, a válasz minden esetben pozitív volt.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az ügy előzménye, hogy Orbán Viktor egy kijelentését egyesek félreértették Horvátországban. A miniszterelnök az olajembargó kapcsán arról beszélt, hogy hazánk energiaellátásának biztosítása azért is nehezebb más országokénál, mert nincs tengerünk, így csak szárazföldi úton érkezhetnek Magyarországra az energiahordozók. A kormányfő megemlítette, hogy korábban volt magyar tengeri kapcsolat, de „elvették”.

Az is ismert, hogy a kijelentést néhányan zokon vették Horvátországban, egy adriai étterem pedig odáig ment, hogy kitett egy táblát a következő felirattal:

„Magyarokat nem szolgálunk ki! Nincs »Isten hozott« a ti tengereteknél.”

Az étterem honlapját ezután elárasztották a magyar nyelvű felháborodott hozzászólások és a vendéglő tetszési indexét is lepontozták. Az étterem tulajdonosai végül kénytelenek voltak letiltani a hozzászólási lehetőségeket.

„Horvátországban egyáltalán nem ritka, hogy hasonló, humorosnak szánt üzenetekkel szórakoztatják az arra járókat ”

A fent említett éttermet a Mandiner is megkereste. A lapunknak küldött válaszban az étterem vezetője kifejtette,

Horvátországban egyáltalán nem ritka, hogy hasonló, humorosnak szánt üzenetekkel szórakoztatják az arra járókat és egymást az étteremtulajdonosok.”

A bár előtti tábla most azt hirdeti, hogy bármikor szívesen látják a magyarokat a tengerükön, feltéve, hogy magukkal hozzák Hernádi Zsoltot is, akit Horvátországban jogerősen börtönbüntetésre ítéltek.

A trpanji étterem tulajdonosa kérdésünkre elmondta azt is, egyelőre valóban nem látja szívesen a magyarokat. Igaz, senki mást sem, mivel az étterem akkor még nem nyitott ki, a szezon kezdetét várták.

„Minden magyart várunk szeretettel, bármikor!”

A hirado.hu körképéből kiderül, hogy mindez egyedi eset, a munkatársuk által megkérdezett hotelek válaszai közül idézünk néhányat:

„Ami minket illet, nem jelent problémát, hogy bármilyen nemzetiségű vendéget elszállásoljunk a szállodáinkban. Minden vendéget szívesen látunk, természetesen a magyarokat is! Nálunk az emberek azért dolgoznak, hogy a turistaszezon újrainduljon.”

Minden magyart várunk szeretettel, bármikor!”

„Nálunk mindig szívesen látott vendégek a magyarok. Mi nem is hallottunk erről az esetről.”

„Ne aggódjon, a magyarokat mindig szívesen látjuk a szállodáinkban  Biztos vagyok benne, hogy ez így van egész Horvátországban is!”

A cikkből kiderült az is, hogy ezekhez hasonló pozitív visszajelzések és üzenetek érkeztek az éttermek tulajdonosaitól is.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay