Uniós esély a lakosság örökös rezsicsökkentésére!

2022-05-18 17:15:00

Ujhelyi István
Facebook
A kormány kötelessége garanciákat biztosítani az EU számára, hogy a források végre felszabaduljanak.

„Fontos előrelépés az Európai Bizottság által a mai napon nyilvánosságra hozott, energiapolitikára vonatkozó javaslatcsomag. A RepowerEU ambíciózus célkitűzései egyszerre segítik a klímaváltozás elleni harcot és egyszerre jelenthetnek megoldást az orosz energiafüggőségtől való megszabadulásra is az európai közösség tagjai számára. Ugyanakkor látni kell azt is, hogy a megvalósításhoz megfelelő mennyiségű forrást kell a tagállamok rendelkezésére bocsátani, anélkül ugyanis a célok csak papírra vetett elképzelések maradnak.

Magyarország esetében ez különösen égető probléma: a RepowerEU csomag ugyanis hiába ad majd lehetőséget például a helyreállítási alap forrásainak átcsoportosítására a megfogalmazott célok megvalósítása érdekében, a magyar kormány nemzeti tervét a mai napig nem fogadta el az Európai Bizottság, vagyis a helyreállítási források lehívása - és mint így átcsoportosítása sem - egyelőre nem lehetséges. A magyar kormány kötelessége tehát mielőbb megfelelő garanciákat biztosítani az Európai Unió számára annak érdekében, hogy a hazánknak járó források végre felszabaduljanak (ennek egyik lehetséges lépése az Európai Ügyészséghez való azonnali csatlakozásunk), illetve a már egy éve benyújtott, de el nem fogadott nemzeti terv teljes átdolgozása és újbóli beadása. Most van itt az idő – az orosz energiafüggőség szükséges legyűrése miatt különösen –, hogy jelentős uniós forrásokat fordítsunk kizárólag és célzottan a lakossági energiafelhasználás fenntarthatóságára.

A Fidesz által bevezetett és működtetett rezsicsökkentés átmeneti könnyítést jelent a lakosság számára, annak terheit azonban az államnak továbbra is fizetnie kell, valódi költségcsökkentést pedig csakis az energiafelhasználás hatékonyságának növelésével lehet biztosítani. Ha úgy tetszik: »örök rezsicsökkentést« csak akkor tudunk elérni, ha minden lakó-, majd gazdasági és egyéb ingatlant is korszerűsítünk. Hosszú évekre és sokezer-milliárd forint befektetésre van ehhez szükség, de a következő négy évben hazánk számára rendelkezésre álló uniós forrásokból, például a helyreállítási alapból az első ütemek máris megvalósíthatóak.”

(Fotónk illusztráció: A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. távhővezetékei a Derék utcai lakótelep közműfolyosójában. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.