Eddig 45 háborús bűnöst azonosítottak az ukránok

2022-05-17 07:14:21
„A mi dolgunk, hogy mindenkit megtaláljunk” – szögezte le a főügyész.

Az Index arról ír, hogy Irina Venegyiktova ukrán főügyész hétfőn egy tévéműsorban beszélt: „Az ukrán rendfenntartók már 45 orosz állampolgárt azonosítottak, akik a nyomozás szerint háborús bűnökkel felérő atrocitásokat követtek el Ukrajna területén” – közölte a főügyész. „Ami a háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozásainkat illeti, (…) a mai napig 45 ilyen személyt azonosítottunk háborús bűncselekményekkel kapcsolatban, amelyek a büntető törvénykönyv 438. cikkelyébe ütköznek, és

három személy már bíróság előtt áll”

– mondta a főügyész, aki hozzátette: Az egyik érintettet egy civil meggyilkolásával vádolták meg, további kettőt pedig azért állítottak Ukrajnában bíróság elé, mert a vád szerint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében civil infrastruktúrára lőttek.

Vagyis mi itt sokkal gyorsabban haladunk, mint a nemzetközi igazságszolgáltatásban”

– jegyezte meg Venegyiktova. Hangsúlyozta, hogy máig 45 személyt azonosítottak, akik atrocitásokat követtek el Ukrajnában, de többen is lesznek, mivel 11 600 esetről van folyamatban jelenleg eljárás – tette hozzá. „A mi dolgunk, hogy mindenkit megtaláljunk” – szögezte le.

Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd