Tucatnyi busz indult el ukrán katonákkal az Azovsztal gyárból

2022-05-16 22:12:00
A szemtanúk szerint nem lehet tudni, pontosan kik és hányan voltak a buszokon.

Ahogy azt a Mandiner is megírta, kora este az orosz védelmi minisztérium beszámolt arról a megállapodásról, mely szerint az Azovsztal üzem katakombáiban meghúzódó ukrán erők sebesültjeit oroszok megszállta területeken lévő kórházakba szállítják.

A hírt az ukrán hivatalos források nem erősítették meg, de a Reuters jelentése szerint megközelítőleg egy tucatnyi autóbusszal szállítottak el a katonákat az utolsó mariupoli állásból, amit az ukrán védők immár 82 napja tartanak.

A Reutersnek nyilatkozó szemtanúk beszámolója alapján megállapíthatatlan, hogy kik és hányan voltak a buszokon, így azt sem tudni, köztük lehetett-e az ukrán erők negyven sérültje, akiket az üzem bunkereiben már képtelenség volt ellátni.

Denisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka nemrég videóüzenetet tett közzé, aminek már búcsúhangulata volt. Ebben arról beszélt, hogy az erőik „mindent megtettek, amit a lehetetlen helyzetben megtehettek”, és reményét fejezte ki az ukrán nép támogatásában. Arról is beszélt, hogy teljesítik a katonai főparancsnokság utasítását, de hogy az mi, azt nem részletezte. 

Mint ismert, a gyár területén a feltételezések szerint mintegy hatszáz ukrán katona maradhatott Mariupol védői, az Azov ezred és a 32-es tengerészgyalogos dandár túlélői közül, akik a háború első napja óta folyamatosan harcoltak.

Nyitóképen busz érkezik az Azovsztal üzemhez. Fotó: ALEXEY KUDENKO / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP