Szijjártó: A NATO-álláspont egybeesik a magyar nemzeti érdekkel

2022-05-15 13:00:00
A magyar külügyminiszter szerint a délről érkező kihívásokról sem szabad megfeledkezni.

Szijjártó Péter vasárnap Berlinben, a NATO külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tartott tájékoztatót, amelyet az érdeklődők a közösségi oldalán is figyelemmel kísérhettek.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a mostani tanácskozás napirendjén az orosz-ukrán háború szerepel. Majd azzal folytatta: „jó néhány tagállam, közük a legnagyobb tagországok álláspontja nyomán kikristályosodó közös NATO-s álláspont továbbra is egybeesik a magyar nemzeti érdekkel. Ez, azt gondolom, hogy kifejezetten jó hír. A közös álláspont pedig az, hogy

mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük ennek a háborúnak a továbbterjedését Ukrajna határain túlra”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Majd azzal folytatta, hogy nekünk szomszédos országnak ez a legfontosabb szempont, valamint az, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságban legyenek. Szijjártó emlékeztetett arra is, hogy a NATO egy védelmi szövetség, az a dolga, hogy megvédje a tagállamokat és azoknak területét, „minden négyzetcentiméterét”

Szijjártó elmondta: a tagországok abban is egyetértenek, hogy

el kell kerülni egy közvetlen NATO–Oroszország konfliktust.

Leszögezte: „rendkívül törékeny a helyzet és ebben a helyzetben szükség van az óvatosságra”.

A NATO továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnának

A miniszter kitért arra is, hogy megértik azokat a tagországokat, amelyek fegyverek szállításával segítik Ukrajnát. „Rendkívül fontos, hogy ezekre a fegyverszállításokra ne NATO-keretben kerüljön sor” – húzta alá. Majd tisztázta, hogy továbbra is egyetértés van abban, hogy a „NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket ebbe a konfliktusba. Ennek a fenntartása azért nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a NATO résztvevő féllé válását. (...) Magyarország is ezért döntött úgy, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába”.

Elhangzott a tanácskozáson, hogy a kommunikációs csatornákat fenn kell tartani Oroszországgal. A külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte, hogy a héten létrejött egy telefonos beszélgetés az orosz és az amerikai védelmi miniszterek között.

Magyarország már mintegy 700 ezer menekültet engedett be

A tájékoztatón elhangzott, hogy Magyarországra Ukrajnából beengedett menekültek száma megközelíti a 700 ezret. Szijjártó hozzáfűzte, hogy a helyzetet látva a menekültek száma nem fog csökkenni, de

„Magyarország készen áll arra, hogy a háború elől menedéket kérőket beengedje”.

„A tervezett szankciók egy magyar gazdaságra ledobott atombombaként éreztetnék a hatásukat”

A miniszter a szankciós csomag kapcsán megjegyezte, hogy azt hétfőn Brüsszelben fogják alaposabban megtárgyalni, de elmondta, hogy a magyar álláspontot a vasárnapi tanácskozáson ismertette. Aláhúzta, hogy értelmetlennek látják olyan szankciók elfogadását, amelyek „jobban fájnak nekünk, mint annak az országnak, Oroszországnak, amelyre azt kivetnék. Mivel nem a magyar emberek tehetnek ennek a háborúnak a kitöréséről, ezért senki sem várhatja el, hogy a magyar emberek fizessék meg ennek az árát. Egy olajembargó egy magyar gazdaságra ledobott atombombaként éreztetné a hatását” – ismertette újból a magyar álláspontot a témában.

Nem szabad elfeledkezni a délről jövő kihívásokról sem

Végül megemlítette, hogy egy hónap múlva találkoznak a NATO állam- és kormányfői Madridban, és egyeztetnek a szövetség jövendőbeli stratégiájáról, amelyet stratégiai iránytűnek is nevezne. Szijjártó rámutatott, hogy a keleti biztonsági kihívás mellett nem szabad elfeledkezni a délről érkezőkről sem. „Mi magyarok a saját bőrünkön tapasztalhattuk, milyen komoly erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük a saját határainkat és az uniót az illegális migrációtól.” 

Majd hozzátette, az Ukrajnában zajló háborúnak van hatása a terrorellenes küzdelemre is, „hiszen a terrorszervezetek megpróbálják kihasználni, hogy a figyelem Európában Ukrajnára irányul, és például az Iszlám Állam vezetői arra utasították a tagjaikat, hogy minél több akciót kövessenek el Európában”.

„És mivel Oroszország és Ukrajna is a legnagyobb gabonaexportőrök közé tartozik, a konfliktusuk miatt csökkenő kivitel súlyos élelmezési gondokat okozhat eleve kevéssé stabil térségekben.

Ez pedig a szélsőségek és a terrorizmus erősödéséhez vezethet, aminek hatására újabb migrációs hullámok indulhatnak el” – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter tájékoztatóját alább tekintheti meg:

Nyitókép: Képernyőfotó