Ökológiai katasztrófa sújtja a Sajót

2022-05-14 21:49:00
Lényegében kihalt a folyó élővilága.

A Felvidék.ma szombaton „Hivatalos: a Sajó vize halott!” címmel közölt egy cikket, amelyben arról számoltak be, hogy a bányavíz miatt hónapok óta szennyezés alatt álló Sajó élővilága lényegében kihalt.

A portál szerint 

a szennyezés nem hogy csökkenne, jelenleg még nagyobb mennyiségben ömlik a folyóba, mint februárban.

Ezért egy helyi horgászszövetség tagja az Európai Bizottság elé vinné az ügyet a hatóságok tétlenségét látva. Varga Tibor pénteken találkozottt is Michal Wiezik európai parlamenti képviselővel.

Az elpusztult folyami rákok szinte ellepték a partot

„Ma részt vettem a Sajó folyó élővilágának vizsgálatán, mely során három szakaszon vizsgáltuk a vizet. Most már hivatalos: a folyó halott, és ezt egyetlen hatóság sem tagadhatja”

– mondta a lapnak Varga, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyó 10 kilométeres szakaszának átvizsgálása közben egyetlen pisztrángot, pénzes pért vagy fejes domolykót sem találtak, tetemet viszont rengeteget, az elpusztult folyami rákok szinte ellepték a partot.

Elmondása szerint még a vizsgálatot végző állatorvost, Rastislav Grohol környezetvédelmi szakembert is megrázták a látottak. Az ügyben a rendőrség egyelőre a nyomozásnál tart.

Korábban a Mandiner is beszámolt a Sajó szlovákiai szakaszán történtekről. Március közepén nem volt szabad szemmel látható nyoma a szennyezésnek Magyarországon. 

Nyitóképen elpusztult folyami rákok. Fotó: Varga Tibor Facebook-oldala